Drottning Kristina är en av de mest fascinerande och undflyende monarkerna i den svenska historien. Hon har dock inte i lika hög grad som andra regenter betraktats som politisk varelse, istället har bilden av henne formats av att hon var kvinna på ett utpräglat manligt ämbete. I Maktspelerskan ger Erik Petersson en ny bild av drottning Kristina. Han visar att hon hade en stark politisk medvetenhet. Istället för att bli det lydiga redskap som Axel Oxenstierna och hans rådskollegor hade tänkt sig, var hon en viljestark regent som inte gick i någons ledband. Hon vägrade underteckna regeringsformen när hon blev myndig, vilket gav henne så gott som oinskränkt makt. Och hon tog strid med bördsadel och dess inflytande. Det var bara början på den revolt som fullbordades med att hon avsade sig kronan.
Historikern Erik Petersson avhandlar i boken Drottning Kristinas väg från födseln 1626 och tillträdandet av tronen 1644 fram till hennes abdikation 1654.
Maktspelaren är skriven i korta, tydligt rubricerade kapitel med ett vardagligt flytande språk som gör bokens innehåll lättillgängligt.
Boken förstärker min upplevelse av Drottning Kristina som en fascinerande historisk person som förtjänar mer utrymme i den manspräglade historieundervisningen. Utifrån boken får man bilden av att Kristina mestadels var en skicklig och diplomatisk regent. Hon verkade inte ha några svårigheter att bli lyssnad till av de höga männen och jag kan inte låta bli att önska att jag hade fått höra med vilket patos hon framlade sina idéer inför riksrådsherrarna i hennes omgivning. Många källor hävdar hur dessa män beskrev henne som, trots sitt kön, fullt kapabel och kvalificerad till den roll hon hade fötts till och de ifrågasatte även varför hon skulle vilja avsäga sig tronen, då hon inte hade några problem att hantera den.
Drottning Kristina verkar också ha varit en regent för vilken makt inte var allt, utan hon framställs i boken som en kunskapstörstande och sanningssökande regent som gärna ställde de svåra teologiska och filosofiska frågorna.
Författaren lyckas på ett tydligt sätt framföra händelserna som ledde fram till Drottning Kristinas abdikation och jag måste säga att det är väldigt intressant att läsa om henne och hennes tankar om sig själv och sitt liv i förhållande till den manligt kodade uppgift hon fått ärva.
Jag uppskattar att författaren försöker att inte dra alltför stora slutsatser utifrån otillräckligt material eller nutida perspektiv, vilket ibland händer alldeles för frekvent i populärhistoriska böcker.
Av boken tar jag med mig Kristinas tankar om att inte stanna i eller binda sig till en situation där man förlorar sin frihet - för friheten är alltid mer värd - än att inte få vara sin egen drottning fullt ut! Ett starkt budskap även till människor idag, inte minst kvinnor, att sätta sin egen frihet främst!
Myckt bra skriven bok. Den är lättläst och kan läsas från pärm till pärm, men också som fristående berättelser i essäform. Jag tycker att det finns en damaturgisk uppbyggnad av berättelsen som gör den spännande. Kristinas liv var spännande och Erik Petersson lyfter fram nya synpunkter på historien.