VAD ÄR DET ATT VARA ETT PAR? Villket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet?Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara? Sådant diskuterar Martina och Gustav med varandra och med andra, allt medan de försöker få sitt samliv att fungera, ger upp och skiljs åt men börjar om igen, om och om igen Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas.Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan make när alla man känner bildar par och familj. Maken utkom första gången 1976 och har blivit mycket läst och citerad. Många känner igen sig själva på olika sätt i denna oromantiska roman – man skrattar och gråter med det omaka kärleksparet.
Egentligen är det här en mycket bra klassisk relationsroman som är mycket välskriven och engagerande. Med mycket nostalgikänslor kring. Och jag finner både Martina och Gustav som mycket fascinerande och komplexa karaktärer att följa.
Men, den är alldeles för lång. Hade Sundström kapat 140 sidor så den hamnat runt 400 sidor istället för drygt 540 sidor så hade det här varit en fullpoängare för mig. Men nu dras betyget ner då det blir väldigt långrandigt i mitten.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Roligt språk fullt av humor och härliga dialoger, inte minst mellan just Gustav och Martina. Kul att läsa om min barndoms 70-tal och hur relationer sågs på då i de olika lägren och hur det var på arbetsplatserna.
Insikterna om att en kan älska mer än den andra, en vara mer öppen för snedsteg och hur man kan fästa sig även vid platser som hör till den andre är det igenkänning på liksom beskrivningar som den att man i tonåren är kär i var- och varannan men ingen vill ha en medan man senare får fler förslag men då är man plötsligt kräsen...
Skulle varit en fyra om den inte vore så väldigt upprepande i sin längd i mittenpartiet och om jag inte bara kände att Martina var jobbig stora delar av boken.
2021-05-04
Underbar bok med så många tänkvärda situationer kring vänskap och relationer. Berättad ur kvinnans synvinkel med känsla och inlevelse och med en riktigt vacker prosa. Rekommenderas starkt. Stark 4:a
2021-05-04
Den omöjliga kärleken som ett roande äventyr. Det är härligt att få läsa om den varianten, när min egen var så bottenlöst smärtsam och vidrig att bara ungdomens kraft och ork fick mig att överhuvudtaget överleva.
Här ältas det med friskt humör a la Marcel Proust, men som sagt på ett roande sätt. Boken avdramatiserar och avromantiserar kärleken på ett härligt sätt, bjuder på mycket igenkänning och ger mig nya insikter. Jag har varit den som älskar mest och ordar mest om min kärlek. Här kommer jag till insikt om hur smärtsamt och kvävande det kan vara att vara mottagare av detta och känna att en spelar andra fiolen.
Jag önskar att jag läst boken 1976, när den kom ut, men bättre sent än aldrig.
Läs också Jon Jordås uppdatering av berättelsen: Min Martina, skriven ur Gustafs perspektiv. Den boken har ett fantastiskt slut, som fick mig att jubla.
Till sist ett par träffsäkra citat ur Maken:
"Han tycker bara jag är nyckfull och besvärlig, men det är ju inte nycker det är frågan om, mina reaktioner är järnhårt lagbundna: den orubbliga principen Tvärtom. När han vill kopulera, vill jag prata, när han vill prata, vill jag sova. Om det fanns något tillfälle han inte ville kopulera skulle jag givetvis vilja det också. Faktum är att jag fantiserar om att förföra honom, jag kan för mig själv utmåla riktigt upphetsande visioner av det, men jag får aldrig tillfälle att omsätta dem i verkligheten eftersom jag alltid blir förekommen."
"Det är kanske mest jag som har fört kampen i det tysta, eftersom Gustaf som den slarvigare av oss inte ser vad jag ser. Att saker inte ligger på sin plats irriterar ju inte den för vilket de inte har någon särskild plats, och har de ingen går det inte att lägga dem på plats heller."
En stark trea. Mycket välskriven bok med härliga dialoger, situationer och tankar. Aktuell bok både för yngre och äldre läsare. Stort minus att den är så lång, historien hade kunnat kortas ned med MINST 100 sidor. Blev därav rätt enformig och tröttsam mot mitten och slutet av boken. Hade annars fått högre betyg. Fortfarande läsvärd.
2019-11-28
En riktig kanonbok! Stor igenkänning för många, fortfarande aktuell. Trevligt språk med små lustigheter ibland. Författaren lyckas sätta ord på det man själv inte kan förklara
Stark trea rättare sagt, för fräscha humoristiska dialoger som får en att dra på smilbanden. Jag gillar Martinas skoningslösa blick på kärleken och när de slänger käft är det riktigt underhållande. Relationen böljar fram och tillbaka och mitt intresse gör detsamma. Ibland tappar jag lite fokus men är ändå glad att få ha lärt känna Martina och Gustav.
2016-08-11
En bok som stannar kvar i ens sinne. Fantastiskt, humoristiskt soråk. Har gett till många av mina vänner som i sin tur också älskat den.
Dubbla känslor för denna bok. Den är riktigt bra skriven och lättsam, rolig och det känns verkligen som att karaktärerna finns på riktigt. Jag kan samtidigt störa mig på deras relation då den så uppenbart inte fungerar. Om man själv någon gång stört sig på en partner såsom Martina stör sig på Gustav så vet man att det inte är hållbart. Men jag pratar ju bara från min egen erfarenhet och vissa kan ju såklart vara väldigt veliga i kärlek. Jag känner igen en del tankar samtidigt som det mer är tankar jag hade för många år sedan därav talar den mer till mitt 20åriga jag än den jag är idag. Oavsett var det en läsupplevelse och jag har svårt att släppa att dom faktiskt inte finns på riktigt haha.
En helt fantastisk bok, älskade den från förordet och till sista ordet. Den handlar om ett par, Martina och Gustav och hur deras relation utvecklas och störs, förstörs, växer och blir för alltid ett känslomässigt minne i hjärtat... Sundström beskriver så väl relationers dilemman, hur vi kan vara oss själva även om vi är två, fast måste vi vara två, kan en vara tre eller flera, för vems skulle ska en anpassa sig, hur mycket ska en anpassa sig. Boken är så äkta, så sann och en känner igen sig i det mesta i hur en sliter i livet för att få det att gå ihop. Hur en riskerar göra andra eller sig själv illa och hur svårt det är att leva tillsammans och hur svårt det är att leva ensam. En toppenbok, läs den!!!
2015-08-20
Varför berättade ingen att Maken är otroligt humoristisk? Jag skrattade högt vid flertalet ställen. Språket är en uppvisning.
Inte en bok jag skulle ha valt själv men genom www.kultrurkollo.se bokcirkel på nätet så blev jag sugen och faktiskt inte besviken. Över 500 sidor (pocket) om Martinas och Gustavs av och på förhållande. Martinas tankar som lika väl skulle kunna vara 2014 som 1976 så boken är absolut läsvärd. Jag vill nog egentligen ha lite mer "action" i böcker jag läser men ett bra avbräck från seriemördare, våld och jobbiga intriger.
Fyra poäng med viss tvekan. Ämnet är angeläget - är kärlek möjlig i längden? - men berättelsen tappar styrfart någonstans halvvägs och är egentligen för odynamisk för att hålla för 400 sidor. Boken blir intressantare om man under läsningens gång hörsammar ryktet som gör gällande att det är en nyckelroman om Sundströms romans med Göran Hägg under studietiden. (Någon som kan bekräfta denna godbit?) När jag försökte läsa Maken som tjugoåring störde jag mig mest på huvudpersonens frihetstörst och ovilja att inordna sig i den institutionella tvåsamheten. Jag avslutade den inte utan sköt den ifrån mig med viss olust. Nu, tio år senare, är det lättare att se vilken balans det är i idiotin/mänskligheten båda karaktärerna emellan, fast på olika sätt. En intressant språklig omständighet i boken är de idag anakronistiska begreppen make/maka, äktenskap, skilsmässa och så vidare om icke formellt genomförda äktenskap.
2012-10-07
Älskade boken, var deprimerad större delen av tiden jag läste och förvånades över slutet!
Det här är banne mig det bästa jag läst på år och dag. Skulle ge sex stjärnor om det gick. Hur GÖR hon - Gun-Britt Sundström - för att få till historien och språket så bra? Jag är helt överväldigad. Genom hela boken stannar jag upp titt som tätt och bara njuter av vändingar och ordanvändningar. Det här är en klar läsa-om-bok!
"Vilket är värst, att älska eller att vara älskad?"
Jag levde ganska länge med Maken, läste då och då andra böcker emellan. Jag trivdes med att dela Martinas tillvaro och tankar, men ibland kändes det lite långsamt. Betyget pendlade mellan tre och fyra, men hamnar slutligen närmre fyran eftersom boken och dess karaktärer har levt kvar i mig efter att jag läst ut den. Intressanta tankar både kring tvåsamhet och hur man ska leva sitt liv.
Karin o Ullis hyllningar till Maken fick mig att bli frustrerad på Martina. Nu har jag läst den och kanske bloggar senare om relationer med hänvisningar till boken. Jag kommer åtminstone inte att läsa den en gng till finns för mycket olästa till det.
Dialogerna är skarpa känns tvättäkta och det är sånt jag gillar, men för mig räcker det ändå inte till en femma.
Läsvard - Tänkvärd!
21 september, lägger vi klassikern Maken under lupp. Tillsammans med psykologer från olika generationer: Lotta Landerholm och Jenny Jägerfeld reder vi ut om boken bara är hopplöst daterad eller om den har något att säga 2010-talets relationer.
Plats: Kulturhuset, Sthlm. Läsesalongens Plattanscen. Gratis inträde. Samtalet pågår från 19-20.30.
Varmt välkomna!
/Jonas Mosskin
2010-07-29
Jag har inte läst ut boken än men vill ändå såga något om den. Gun-Britt kan konsten att skriva om något vardagligt, långsamt på ett väldigt raffinerande sätt. Hon gör en fängslad av Gustav och Martinas besatthet och mänskliga fel/brister.....
Jag har läst boken flera gånger, med ett antal år emellan. Och varje gång har jag hittat något nytt citat att ta till mig. T.ex. Martinas anledning att vara ordningssam: Jag vill inte tillbringa livet med att leta efter saker. Eller "när jag var ung var jag rädd för att inte hitta någon som kunde älska mig. Nu var jag rädd för att inte hitta någon jag kunde älska" (citerat ur minnet.) Det är nog dags att läsa om den igen.
Boken var så bra att den, när jag läste den för tredje gången, inspirerade mig till en dikt - elller ja, ett sammandrag i diktform.
Den har funnits i mig sen jag läste den som tonåring. Då tänkte jag att så här svårt är det väl ändå inte att ha ett förhållande. Nu vet jag bättre:)
När jag läste om den strax innan 30-strecket fick jag ytterligare dimensioner och även vid en tredje omläsning innan 40-strecket. Ser fram emot att läsa om den innan 50-årsdagen.
Kommer säkerligen att återkomma till denna text. Maken var verkligen säreget bra. Läste även boken för 30 år sedan, men den påverkade mig inte lika mycket då.
Det är en historia om en relation, befriande rak och oromantiserad. Det är inte en traditionell kärlekshistoria utan beskrivningen av relationen mellan två människor som varken kan leva med eller utan varandra. Öppen och ärlig utan krumbukter.
Det är länge sedan jag läste en text som flöt så över papperet. Det är även länge sedan en bra text tog så lång tid att läsa.
Funderade över hur det var, funderade över hur det är. Jämförde med egna erfarenheter i livet, då och nu. Antecknade i kanten, skrev på eget block. Slog upp specifika ord och händelser. Kände igen egna tankar. Kom plötsligt ihåg massor från 1970 och tidigt 80-tal. Minns engagemanget. De politiska diskussionerna. Att men på något sätt existerade mer som den person man är, innanför skalet, då.
Jag läste, sida upp och sida ned. Varje ord. Tog långa pauser. Funderade. Återkom. Har aldrig läst något liknande. Maken var verkligen säreget bra.