Förmågan att skrämma livet ur oss har gjort honom till en av tidernas mest populära författare. Sedan romandebuten med Carrie har den ena internationella bestsellern följt på den andra och flera böcker och noveller har också blivit film. Med sin speciella talang för att fånga det skrämmande och väva in det i en historia som på samma gång är banbrytande ny och del av en månghundraårig tradition, har han fått läsare och beundrare över hela världen. I Majsens barn är några av de bästa av Stephen Kings tidiga noveller samlade, bl.a. "Gräsklipparmannen" och "Majsens barn". Majsens barn är den andra av två delar av den tidigare publicerade novellsamlingen Dödsbädden.
Kom på att jag läste denna som ung och att jag inte var överdrivet förtjust i novellerna. Har väl ungefär samma åsikt nu som då, även om en del noveller är klart läsvärda som t ex "Mangeln", "Hur man slutar att röka" och "Vadet". I övrigt kan det mesta både has och mistas. Är inte "Jerusalems lott" lite väl Lovecraftinspirerad förresten?
2012-01-01
Jerusalems Lott novellen är helt magnifik, det samma gäller Ibland Kommer De Tillbaka. De blandas tyvärr upp med en del stolpskott, men i det stora hela är det ganska läsvärt
Jerusalems lott är helt ok, Jag vet vad du vill ha är helt ok, Majsens barn är helt ok. Resten är skräp. På riktigt, varför finns ens Gräsklipparmannen, detta avskräde till novell? Nej den här ska man bara läsa om man verkligen vill ha allt Stephen King gjort, för jag rekommenderar den då rakt inte.
Tillägg 5 år senare: Jag har läst om den här 2 gånger och tycker om ett antal av historierna, se min nyare kommentar!
2010-05-22
Ganska ojämn samling men många av novellerna är utmärka i mitt tycke, därav sammanfattat ett gott betyg :)