Magkänslans anatomi: Om hur vi bör tänka och när vi gör bäst i att låta bli

Varför dog 1500 personer i onödan i biltrafiken efter den 11 september 2001? Vad har FBI-agenter gemensamt med barn till alkoholister? Och vad fick författaren George Orwell att börja utöva svart magi?Magkänslans anatomi är en fascinerande kartläggning av de psykologiska mekanismer som ligger bakom hur vi fattar våra beslut. Den får världen och människan att bli mer begriplig genom att koka en underhållande tvärvetenskaplig soppa på experimentell psykologi, ekonomi, filosofi och biologi.För magkänslan leder oss ofta fel. Vår vardag har få likheter med det nomadiska savannliv där den utgjorde skillnaden mellan liv och död.Därför är vi är hopplösa på att bedöma risker, förstå enkel sannolikhetslära, avslöja lögnare och framför allt ? på att använda en rad enkla principer som faktiskt skulle kunna hjälpa oss att fatta bättre beslut.Kristoffer Ahlströms tes är lika enkel...

N

N M

2019-01-20

Faktasallad med studier och fakta som blandas på ett väldigt osmidigt sätt. Informationen har inte vävts ihop utan nya studier dyker upp lite hur som helst. Även fast det finns intressanta studier (inom ett ämne som jag egentligen tycker är spännande) så är det svårt att ta till sig informationen pga hur boken är skriven. Studierna förklaras heller inte djupgående utan det är kvantitet som gäller känns det som. Tycker heller inte att innehållet levererar det som utsidan lovar ”om hur vi bör tänka och när vi gör bäst i att låta bli”. En svårläst bok som jag tyvärr inte kan rekommendera.

Jakob Nylin

2010-12-11

Rolig bok om det faktum att vi inte är så smarta som vi tror.

Gunvi Lundqvist

2010-10-10

Var oxå på hans seminarie på Bokmässan men han fick mig inte att ändra åsikt. Jag kör på magkänsla även om AK försöker motbevisa. Lagom intressant upplysning skulle jag säga.

Samuel Karlsson

2010-09-12

En ganska kul bok men inte helt lätt att ta till sig. Och personligen är jag starkt skeptisk till den här formen av slutsatser. Allt går att bevisa med statistik.

Conny J

2010-08-26

Lite för många sanningar om oss människor för min smak. Man förstår en del om hur lättpåverkade vi är och hur vi agerar och reagerar.
I och för sig inget fel på boken alls, men jag gillade den inte..

Johanna Lundin

2010-08-25

En bok som jag tycker passar akademiker bäst. Mycket information som stundom kändes rörig och mastig. Jag som läst statistik på universitetet kände igen väldigt mycket och det var nästan som en bra kursbok i statistik snarare än en bok för allmänheten. Kan inte påstå att jag fick några aha-upplevelser som utlovades och att jag tänker annorlunda idag. Tror att mycket av läsuppleveslen blev "förstörd" då jag redan kände till ämnet och tyckte det var mest en repetitation snarare än något nytt.

Camilla Eriksson

2010-08-22

En bok som handlar om hur vi människor egentligen fungerar. intressant och läsvärd om nya insikter om hur vi egentligen fungerar.

A Bookaholic Swede

2010-08-19

Bör läsas. En oerhört träffande bok som verkligen får en att inse att vi kanske inte är så smarta som vi tror att vi är. I grund och botten så är ju vi kanske bara en kultiverad schimpans.