Maailman kirkkaalle laidalle

Ivey, Eowyn

| 2017

Flag from fi

Lumilapsi-kirjallaan ihastuttaneen Eowyn Iveyn toinen romaani herättää eloon Amerikan alkuperäisasukkaiden myytit ja Alaskan karun ja kauniin luonnon. Maailman kirkkaalle laidalle on kiehtova ja samalla hyytävä tarina rakkaudesta, seikkailusta ja selviytymisestä. Lumilapsen kirjoittajan uusi, henkeäsalpaava romaani. Everstiluutnantti Allen Forrester saa vuonna 1885 elämänsä mahdollisuuden, kun hänet määrätään johtamaan retkikunta Alaskan Wolverinejoen yläjuoksulle. Vaarallinen reitti on avain Alaskan luonnon valtaviin rikkauksiin, joiden kutsu houkuttaa seireenin lailla jokaista korpimaassa omaa onneaan etsivää. Kaikki yritykset kesyttää koskematon erämaa ovat kuitenkin tähän asti päättyneet traagisesti armottomien olosuhteiden edessä. Forrester ja hänen raskaana oleva vaimonsa Sophie joutuvat eroon toisistaan, kun Allen johdattaa retkikuntansa kohti tuntematonta. Seikkailuja janoava Sophie...

Anna Hedenstedt

2019-10-27

En sådan berättelse som blir en hel värld, en man vill stanna i så länge det går! Både denna titel och författarens debutbok(?) Snöbarnet kommer jag att rekommendera till alla som vill ha äventyr, historia, saga, storslagna vidder och romantik, allt i ett.

A Bookaholic Swede

2018-07-04

Böcker i dagboksform är egentligen inte min favoritberättarteknik. Jag kan ha svårt att komma människor in på livet när böcker består av brev eller dagboksanteckningar.

När det gäller Mot den glittrande snön vid världens ände så funkar det till en viss del. Jag känner att Allen Forresters anteckningar var mer spännande att läsa än hans frus Sophie. Men jag tror det beror mycket på att Allens anteckningar är mer intressanta då man får följa honom och hans kamrater medan de utforskar Alaska. Medan hemma i Vancouver så får man Sophies dagliga livsöden, som till början var intressanta men när intresset för fåglar tog över hennes liv och hon blev besatt i fotografering så kände jag att mitt intresse dalade en aning. Förutom Allen och Sophies berättelser så får vi även ta del av brev mellan en nutida släkting till Allen och en museiintendent i Alaska och jag fann denna korrespondens väldigt angenäm att följa.

En sak som jag bara måste nämna angående handlingen i boken är det besynnerliga som händer i handlingen, ögonblick av magisk realism, sådant som är svårt att förklara. Det älskade jag. Det är något väldigt spännande med sådant som inte riktigt kan förklaras som övergår förnuftet och det har Eowyn Ivey verkligen lyckats få fram i boken.

Mot den glittrande snön vid världens ände är en intressant bok och perfekt om du är ute efter en bok lite ute över det vanliga.

T

Therese's Boklåda

2018-03-21

Boken bygger på dagboksutdrag, brev och bilder. Det är ingen flytande historia, så jag tycker att du ska läsa den som att du precis har öppnat en koffert full med anteckningar och dagböcker.
Tänk så himla spännande att ramla över detta på en dammig, gammal vind och bara få en massa olika bitar i en fantastisk histora. Det var förmodligen breven mellan Utställningsintendenten Joshua Sloan och Walter Forrester ( barnbarn (?) till Allens syster) som gjorde att historien vände för mig (för den var väldigt trög i början)
Till slut så gillade jag den jäääättemycket!