Må döden sova

Jansson, Anna

| 2002

Flag from sv

557


En mystisk bilolycka som kanske inte är någon olycka, kvinnor som får hallucinationer och sår som inte vill läka... Anna Janssons nya deckare är en lika tankeväckande som spännande historia om barnlöshet, konstgjotd befruktning, läkaretik och kloning. Kunskapen är en hora. Ibland tjänar hon det goda, ibland det onda. Inte sällan kan hon köpas för pengar... Ett självmord och ett mord utlöser ett intensivt polispådrag och kriminalkommissarie Maria Wern pressas hårt av sin chef under den märkliga utredningen. I centrum för händelserna står Cheironkliniken, en välrenommerad institution som hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning. Kliniken ägs och leds av Per Göthe, en man med fläckfritt förflutet och internationell ryktbarhet. Vad kan han ha med dessa mystiska sjukdomsfall och ruskiga mord att göra? Eller är det så att läkemedelsföretaget OKTA kanske har ett finger med i spelet?...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Lite seg.

Helena Rasmusson

2018-11-19

Betyg

Bra deckare!

A

Anna Jensen

2015-03-23

Betyg

Sträckläste de tre första böckerna, så betygsätter dem som en enda bok. Udda på något sätt, kanske beror det på Marias make som är minst sagt speciell? Men alla karaktärer, storyn och Annas sätt att skriva gör dem till högpoängare.

Therese Östman

2014-07-02

Betyg

Spännande, men inte lika bra som andra boken. Betyg: 3

Jasmina <3

2014-01-16

Betyg

Denna bok var super bra tycker jag
& denna bok kan jag allt rekommendera till er andra =)

Blommiga Barbro

2013-09-12

Betyg

Problemet med Anna Janssons deckare är inte att de är dåliga, men det STICKER INTE UT från mängden. Den här var helt okej att lyssna på i några timmar, dock lär jag har glömt handlingen om några dagar!

J

Jenny Jansson

2013-02-24

Betyg

Spännande som alltid men dock inte en av de bästa.

Carina Svensson

2012-07-24

Betyg

Så spännande bok! :)

Betyg

Jag tyckte om denna deckare, den var spännande och underhållande.Vill gärna läsa en nummer 4 i serien,,gillar seriedeckare för då känner man igen de olika människorna. Varför har man inte en "rollista" typ. På ljudböcker får man väl gå in på Storytel´s sida och kolla

Monika W

2011-11-15

Betyg

Den här boken gillade jag. Till skillnad från Alla de stillsamma döda och Stum sitter guden så kändes det som att allt bara flöt på och av det språk som jag retade mig på i de två förra böckerna fanns inte ett spår. I stället hittade jag formuleringar som gjorde mig riktigt glad. "Ljum svepte sommarvinden över parkeringen. Sakta sjönk solen ner bakom Kronberget och skuggorna blev längre och mörkare." Det finns säkert något jättetjusigt ord för detta skrivsätt, men det kan jag inte. I alla fall funkar det på mig, precis som allitteration. Nu känns det inspirerande att fortsätta läsa om Maria Wern.

Även om vem, varför och hur var så gott som solklart redan från första början så blev inte historien mindre spännande. Här avhandlas en hel del viktiga ämnen. Jag vet inte om jag plötsligt börjat läsa deckare på ett annat sätt eller om de helt enkelt förändrats, men nu tycker jag att brottet ofta har sitt ursprung i något som är fel och sjukt i samhället. Så upplevde jag det aldrig förr. I Må döden sova avhandlas barnlöshet och vad samvetslösa människor kan tänkas göra för att tjäna pengar på andras olycka. En annan fråga som egentligen inte togs upp på allvar, utan bara hastades förbi, är om barn är en rättighet eller inte. Det var lite synd att just den frågeställningen slarvades bort litegrann. I alla fall så tycker jag om att Anna Jansson bara höll sig till ett ämne och inte attackerade åt alla håll, samtidigt. Det gör på något sätt att krutet tar ordentligt och jag orkar bry mig.

Jag tycker uppriktigt synd om Maria Wern som förutom att ha en rent usel och fördomsfull chef och en besserwisser-svärmor även har en besvärlig man som faktiskt också verkar ha en något taskig kvinnosyn. Enligt mig så är Maria Wern på tok för snäll och medgörlig, om min man kommit hemsläpande på en gigantisk hund som hans nästan-älskarinna(?) ägde, så skulle antingen han eller hunden åkt ut. Och hans underliga resonemang i slutet var bara mer än jag förmådde ta till mig.

Även om man kanske kan tycka att det är mycket om vardagsliv och om alla dess problem som dyker upp, så är det ju faktiskt så, som jag tror att de flesta kvinnor håller med om, att det är ett ständigt pågående krig mellan arbetsliv och privatliv. Där arbetslivet tyvärr oftast tar mest plats och har förtur. Och det ständigt dåliga samvetet för försummade familjemedlemmar och hushållsgöromål gör inte livet lättare. Det ska bli intressant att följa Maria Wern vidare och Silverkronan ska inhandlas så fort den kommer in i lager igen.

Boktipset estimerade betyg var 3.8, jag ger den 3.5.

Betyg

Hade inga större förväntningar på boken. Blev glatt överraskad.
Gillar att hon lägger ganska stor vikt på Maria Werns relation till sin man och kollegor.

Anette Marcusson

2011-03-15

Betyg

Kommentera...

L

Liselotte Johansson

2010-11-09

Betyg

Som vanligt då det gäller Anna Jansson, kvalitet!! Spänning!! Man vill bara ha mer

Felicia Dahlqvist

2010-07-06

Betyg

Jag tycker att framförallt de tidigare Jansson-deckarna är alldeles för detaljrika när det gäller beskrivningar av värdsliga och onödiga saker. Det tar bort en del av spänningsfaktorn. Däremot imponeras jag av intrigen, för hennes deckare har alltid något extra. Och huvudkaraktären Maria Wern lyfter självklart boken!

K

Karin Karlsson

2010-05-27

Betyg

Detta var en okej deckare, men jag tyckte inte den var tillräckligt spännande, hände lite för lite stundtals, men jag gillar huvudpersonen Maria Wern.