Lyxlagat i lergryta

Zäll, Frederik

| 2009

Några små avslöjanden i Frederik Zälls blogg på webbsidan AlltOmMat.se har visserligen röjt tankar på det underskattade ämne som lergrytan utgör. Dock trodde väl inte alla läsare av Lyxlagat att den skulle få en lika levnadsglad efterföljare så snabbt! I Lyxlagat i lergryta får Frederik Zäll åter visa upp den vinnande kombinationen av medryckande matnjutning och högt prioriterad njutning även för kocken. Maten i denna bok tillagas i lergryta, liksom sådan många av oss kanske fick mat ur på 1970-talet, men som sedan hamnat längst in i köksskåpet. Då kommer du med glädje att ge dig själv denna bok i present av ren vällustig diskbänksegoism!

Anna Hallqvist

2010-02-03

Det börjar med ett förord av Bob Hansson (me like) som säger att han blev helt ointresserad av en tjej han var på dejt med som inte kunde njuta av maten. Och jag förstår honom. En sån kille skulle inte få följa mig hem heller. ;)
En snygg bok. En bok som lockar till matlagning.
Och jag älskar ju sån här mat. Allt-i ett. Lite förberedelser sen sköter det sig själv i ugnen. Visst, det tar tid - men den kan jag göra annat med. Själva tiden jag behöver laga på lagandet blir kort. Och det är enkel, bra och rejäl mat.

Jag använder min lergryta titt som tätt, mest till fläsk och kyckling i några olika varianter ska erkännas. Jag har aldrig bakat i den eller gjort fisk i den - då bör man dessutom ha en till sort. Smaken fastnar, så att använda kött och fisk i samma rekommenderas inte. Jag har även en stor glasgryta med lock som fyller samma funktion och funkar lika bra.

Åtminstone tre recept ska provas ur denna:
** Kotlettrad med äpple- och pepparrotsyoghurt
** Örtbakad kyckling med vitlök
och
** Skånska familjen Zälls kalops

Sen en helt underbar sak som är genomgående i hela boken.
Till varje recept följer ett dryckestips - kanon
men inte nog med det för det medföljer oxå ett låttips - hur underbart som helst!!
" I kockens glas"
och
"I kockens öra"

Det höjer betyget på en även annars inbjudande, lätt och härlig kokbok.