?De senaste åren har jag känt det som om samhället, kulturen och ekonomin vill lära mig att ställa en och samma grundläggande fråga inför varje situation i livet: What's in it for me? Vad tjänar jag på det här? Man kan kalla det egoism. Eller ekonomism, tendensen att alltid räkna. Samtidigt ser jag andra förhållningssätt. Samtidigt lever jag med altruism, kärlek, solidaritet. Allt finns där. Samtidigt. Och jag vill gärna bringa lite reda i det. Försöka förstå vilka slags människor vi uppmanas att vara och vilka vi är och blir.??Jag har en dröm?, sa Martin Luther King i ett berömt tal. ?Har du också en dröm?? frågar Myresjöhus i en samtida annons. Båda vänder sig till människan som en drömmande varelse. En varelse som vill förändring ? av livet, världen, det egna jaget. Här rannsakar vi tillsammans med Nina Björk olika samtida drömmar. Vi ser på Disneyfilmer, läser föräldratidningar, analyserar...
2017-11-17
Konsumismen, den kräver att alla handlar mer idag än de gjorde igår. Har även sett Nina Björk föreläsa kring boken och dess otroligt viktiga ämne.
Välformulerad kritik av det kapitalistiska ekonomiska systemet och det beräknande subjekt som formas av detta. Viktiga insikter om att det sk offentliga är sammanflätat med det sk privata, att ett konkurrensinriktat samhälle sannolikt också formar konkurrensinriktade subjekt och att detta ofrånkomligen spiller över på våra relationer och vårt känsloliv. Den essäistiska formen är effektiv och inbjuder till sträckläsning, iaf om man som jag är svag för subjekt som begär en annan, mer människovänlig och livsbejakande, ekonomisk ordning än den förhandenvarande.
Modigt att argumentera för planekonomi och en sund syn på den olösliga ekvationen ökad tillväxt -hållbart samhälle. Tyvärr spretigt innehåll; en bättre struktur hade lyft boken. Vissa tankegångar tycker jag också drivs in absurdum; det snackas, spånas och spekuleras
för mycket för min smak.
2013-10-01
En nödvändig bok när kapitalismens brister är uppenbara men när det ändå inte händer en avgörande förändring. En del nya tankar fanns som jag tyckte var intressanta. Men annars var jag bekant med det allra mesta eftersom jag hade sett/hört/läst det någon annanstans. Därför bara en 3a.
underbart bra skriven - precis en lagom nivå för att varken vara uteslutande eller förenklande. det enda som gör att det inte blir en femma är den något hoppiga strukturen och bristen på en lite mer tydligt skildrad utopi (vilket i och för sig kan vara medvetet för att fler ska kunna känna sig hemma i bokens slutsatser)
2013-01-25
Läs den och prata om den med alla du känner! Viktiga saker om livet och världsordningen.