Nystart i Leksands-sviten! Hanna Blixt är tillbaka med en helt ny och fristående del i den populära Leksands-sviten. En härlig feelgoodroman i vintrig dalamiljö.Arbetet på PR-byrån i Stockholm börjar kännas allt tyngre och till slut får Hilma nog och säger upp sig. Av en ingivelse söker hon jobb på ett kafé med chokladtillverkning, beläget i ett vackert lusthus i Leksand. Hon har aldrig längtat efter att flytta norrut, men bilden av kaféet väcker en oförklarlig längtan inom henne. Ingenting blir som hon trott, men kanske blir flytten till Dalarna början på något nytt?Parallellt med Hilmas berättelse får vi följa en pojke som växer upp under 1960-talet i samma by. Vem är han? Och hur mycket ensamhet kan en människa hantera?Lusthuset vid tjärnen är en varm, romantisk och gripande berättelse om drömmar, vänskap och kärlek, och om vikten av gemenskap och en meningsfull...
2024-06-02
Arbetet på PR-byrån i Stockholm känns allt tyngre så Hilma säger upp sig. Hilma får en impuls och söker jobb på ett café med chokladtillverkning i Leksand. När hon väl är uppe Dalarna blir inget som hon tänkt sig, tvärtom. Parallellt med Hilma får vi följa en pojke som växer upp på 1960-talet i samma by. Vem är han?
Detta är del 4 i Hannas serie Leksand-sviten, jag har läst dom alla och tycker att de alla är underbara böcker. Det här är en fin och varm story som berör men som också bjuder på små skratt. Otroligt fina, mysiga och detaljerade miljöbeskrivningar som känns levande och får mig som läsare att känna att jag är där. Det är två parallella historier i boken, jag får några pusselbitar åt gången och till sist är sista pusselbiten lagd och historien har vävts ihop. Alltid lika mysigt att återvända till Dalarna och Leksand, ser fram emot nästa bok som jag vet redan har kommit. Missa inte dessa pärlor.
Underbara karaktärer och miljöer!
Detta är nog en av de juligaste böcker jag sett. Det är som om den är full med små iskristaller och snöflingor som glittrar på omslaget, jag kan inte sluta att känna på dem.
"Lusthuset vid tjärnen" är full av härlig julstämning, massor av choklad och glittrande vit snö. Det är en charmig feelgood med en berörande berättelse som rör sig dels i nutid och dels under 60-talet. Tyvärr får jag inte något riktigt flow i läsningen. Jag hänger upp mig på några småsaker när det gäller i vilken ordning saker händer och hur långt tid de tar. Men bortsett från det är det som sagt en väldigt mysig och charmig historia och det är nog mest jag som är känslig.
Men något som däremot är väldigt bra är Hanna Blixts person- och miljöskildringar. Jag kan med lätthet se lusthuset framför mig med alla dess ljusslingor. Det är även lätt att föreställa sig karaktärerna, deras värme och gemenskap och viljan att hjälpa och ta hand om varandra.
Det är något speciellt med Hannas böcker. Man vill inte sluta läsa men man vill inte att boken ska ta slut. Hon skriver med sådan värme och berättelsen blir så levande.
”Lusthuset vid tjärnen” är den fjärde fristående boken i Hannas serie Leksands-sviten. Likt de andra delarna får vi en härlig berättelse som både får mig att skratta, gråta och bara njuta av läsningen. Hanna har en sådan varm berättarton och ett språk som gör att sidorna flyger fram. Det är både hjärta och smärta. Det finns en underton av sorg men även av hopp. Hopp om att det kan bli bra och bättre.
Boken har två parallella historier, dels den i nutid med Hilma som säger upp sig från sitt arbete i Stockholm och flyttar till Leksand. En flytt som inte riktigt blir som hon tänkt. Vi får även följa en pojke under 1960-talet som växer upp i samma by. Vem är pojken och hur hänger allt ihop? Bit för bit får jag som läsare ledtrådar till helheten och till slut har Hanna vävt ihop båda historierna på ett väldigt fint och vackert sätt. För historien är vacker, både på utsidan av boken och på insidan.
Jag tyckte jättemycket om ”Lusthuset vid tjärnen”, den berörde mig och jag tycker att det här är Hannas bästa bok i serien!