Chris är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Han sänds till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus, för att arbeta inom politiken. På vägen träffar han Rebecca från Perth. Hon är prisjägaren som hela den undre världen fruktar. Nu har hon ställt in siktet på det farligaste villebrådet av dem alla, piratkungen Dawn. Men han kommer inte att ge sig utan strid, vilket passar Rebecca utmärkt. Hon vill döda honom med sina bara händer.Snart är Chris indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa, inte bara för sitt eget liv, utan för hela federationens framtid.Luna Olympia är en science fiction med snabbkäftade prisjägare, svampknarkande smugglare, ilskna cyborgs och enorma explosioner.?Lika delar Firefly och Metroid och precis så bra som det låter!? - David Lundgren på OARYA.se
Jäklar, vad jag gillar kickass-kvinnokaraktärer. Rebecca av Perth har allt för att passa in. Kan klara sig själv, kör rymdskepp, är prisjägare, har mer metall och pansar än något jag läst om tidigare och är bara allmänt kickass. Jag tror nog faktiskt att det är det ord som sammanfattar henne alldeles bäst: Kickass. Och jag gillar också att hon faktiskt har en mjukare sida med, även om den sitter låååångt inne.
Ändå är det inte rymdprisjägaren som är huvudpersonen. Nej, det är istället klonen Chris, som skapas och säljs vidare till en politiker för att hjälpa honom i kampanjen. Chris är speciell som klon, för han styrs inte bara av det rationella utan även av känslor. Han är sympatisk, och hamnar mitt i allting. Älskar hur han kan byta sida, spela teater, och idén med uppkopplingen tycker jag väldigt mycket om.
Det känns som om det är första delen av en serie för slutet är öppet men berättelsen avslutas ändå. Jag som läsare känner inte mig snuvad på konfekten utan kan uppskatta att slutet lämnas lite glipande för möjlig fortsättning.
Det är konstant driv framåt och det är fartfylld ända från början. Inte någonstans finns det plats för vila och det är väldigt många vändningar. Eftersom vändningarna och drivet framåt är snyggt planerade, välskrivna och spännande (i vissa fall också riktigt oväntade) gör det inget att det är lite andningsutrymme.
Persongalleriet är stort och ibland blir det lite svårt för mig att hålla isär alla. Det gäller främst i början och när nya personer dyker upp men allt eftersom blir jag van och Fjellborg är väldigt bra på att ge dem olika karaktärsdrag och personligheter som gör att de särskiljs. Som skrivet innan gillar jag Rebecca väldigt mycket men jag gillar också Chris och som elaking gillar jag verkligen Dawn, han passar jättebra i den rollen.
Språket är bra, jag gillar Fjellborgs sätt att ge karaktärerna ironiska sinnen för humor, mycket skämt och mycket svar på tal. Jag gillar också att det inte är så futuristiska namn, utan att det är igenkänningsfaktor som gör att jag slipper försöka hålla en karaktärslista i huvudet.
WOW! Vilken bok! Den överraskade verkligen. Ulrika Fjellborg grep tag i mig direkt, men sina detaljrika beskrivningar och de fina gestaltningarna. Starka personporträtt och en spännande historia. Jag började genast googla på författaren, jag ville läsa mer böcker av henne. Det säger väl en hel del.
Jag älskade verkligen den här berättelsen. Historien tar sin början med Chris som vaknar upp på ett rymdskepp. Han är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Nu är han på väg till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus. Som pilot har han Rebecca från Perth. Hon ser till att han mår bra. När hon lämnar honom vet ingen av dem att de ska ses igen. Men det är något de önskar.
Chris blir indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa för sitt liv, men även för federationens framtid.
Rebecca har ett mål i livet, att tillfångata eller döda piratkungen Dawn.
Till slut möts Chris och Rebeccas vägar igen i en dramatisk strid.
Spänning från första början till sista raden. Läs boken!
2018-12-11
Luna Olympia är Ulrika Fjellborgs senaste roman, hon har tidigare skrivit fyra böcker i fantasyserien Krönika Över Yggdrasil, samt ett antal noveller. Detta är en science fiction-roman om riktar sig till ungdomar och uppåt.
Vi kastas rätt in in handlingen och får snabbt klart för oss att den utspelar sig i en annorlunda värld än vår egen. Det är framtiden, kloner existerar, man flyger i egna rymdskepp och bor på rymdstationer.
Det är en liten gnutta Star Trek, men ändå långt ifrån det. Star Trek har ordning och reda med lagar, här är en mera smutsig och vild version av framtiden vi möter. Tar man delarna från Star Wars (den gamla trilogin) där Obi Wan och Luke möter Hans Solo i baren så kanske man får en aning om hur laglös och smutsig denna version är.
Vi får bitvis reda på saker ju mer in i handlingen vi kommer, istället för att få det mesta förklarat för oss in i minsta detalj så hintar författaren bara på saker och förklarar endast det nödvändiga. Nu vet jag inte om det är medvetet, men det känns som att Ulrika Fjellborg litar på sina läsare att de hänger med när hon pratar om utbytta kroppsdelar, kloner och liknande saker som kan existera i framtiden. Och jag tycker det är rätt, gillar man science fiction i någon form så kan man säkert redan dessa klassiska saker inom genren.
Det är en mustig handling vi får ta del av med politiker, prisjägare, androider, rymdpirater samt intriger där man inte vet vem som man kan lita på. Det kanske låter som om det skulle vara en tungdriven och rörig handling, men det är det inte. Den är fartfylld och man hänger med i svängarna utan att bli förvirrad i intrigerna. Språket ligger på en trevlig nivå och det är en hel del färgstarka karaktärer vi möter som vissa redan har ett förflutet med många äventyr i bagaget, detta gjorde att de fick en starkare kemi mellan varandra. Sedan är det en riktig hårding till prisjägare vi möter i Rebecca.
Detta är den första boken i ett projekt som Fafner Förlag kallar för Fafner Science Fiction och om jag förstått det rätt så har Oskar Källner på Fafner Förlag planer på att utöka detta till en serie med förhoppningsvis många trevliga Science Fiction böcker på svenska. Jag ser verkligen fram emot att läsa mera av Ulrika Fjellborg, om vi nu får träffa Rebecca och/eller Chris igen eller om det blir helt nya karaktärer återstår att se. Samt så hoppas jag på att detta projekt med svensk Science Fiction går hem i stugorna så att vi får uppleva även andra visioner från andra författare.
Det kommer väl inte som någon överraskning för någon om jag säger att science fiction är en favoritgenre. Luna Olympia beskrivs som en rymdopera och när jag kollade upp vad det egentligen betyder så visade det sig att det är dramatiska äventyrsberättelser i mer eller mindre uppdiktad rymdmiljö. Jaha ja. Lite som Guardians of the Galaxy alltså. Faktum är att boken verkligen har lite av det skimret över sig. Läs mer på min blogg