Lugnet

Bannerhed, Tomas

| 2018

Flag from sv

31


»Mamma jag var ju rädd för dig. Jag visste inte vem du hade blivit. Hur skulle jag någonsin ha kunnat säga det?«Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev?Lugnet är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet. Det är Tomas Bannerheds första roman efter debuten med Korparna (2011) som belönades med Augustpriset och som nyligen filmatiserats. Hans senaste bok är naturdagboken I starens tid (2015) som han gjorde tillsammans med...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Ingrid Selnes

2021-02-22

Betyg

En besvikelse. Ojämn, obegriplig, oskön..

Björn Öijer

2020-03-02

Betyg


Lugnet och stormen hos Bannerhed

Augustpristagaren Tomas Bannerheds andra roman är en ruggig studie av en manlig kuf med inverterat känsloliv. Man bävar för vad som väntar på nästa uppslag när sidan vändes.

Lugnet har tematiska kopplingar till Johan Klings spelfilm ”Darling” och romanen ”Människor helt utan betydelse”. Men här är svärtan desto djupare, med dess drag av dramatikern Magnus Dahlströms sylvassa mörker.

Jag blir illa berörd, stundtals rörd, över enstöringen Urban fixerad vid könsorgan och mensblod och fågeläggs systematik. En både motbjudande och beklagansvärd karaktär.

Han är sviken och avvisad av sin flickvän Karin och misslyckas med att hitta en ny kärlekspartner i doktoranden Sonja, som han spanar på i Kungliga Bibliotekets forskarsal. Bakom ett sårbart yttre förvandlas han till stalker, en Peeping Tom utrustad med kikare och kamera. Han bär ett explosivt våld inom sig. Frågan är om det ska implodera i ett självskadebeteende eller drabba personer i hans närhet?

Den ensamme pojken på landet i Bannerheds prisbelönade debut ”Korparna” fann tröst i sitt nördiga fågelintresse. Hans vuxna och urbaniserade alter ego Urban hanterar sin sakkunskap i ornitologi genom att olagligt samla in fågelägg. Moderns förtvivlade lockrop i de obesvarade breven från mentalsjukhuset Lugnet samspelar med skränen från de bevingade varelser Urban snuvar på en avkomma genom att plundra deras bon på ägg.

Thomas Bannerhed korsklipper skickligt mellan breven från mamman, Urbans regelbundna besök hos en terapeut och hans självupptagna kontrollbehov som tar sig allt mer maniska uttryck. För att inte säga perversa.

Som författare har Bannerhed en unik förmåga att gestalta en resa in i ensamhetens sjukdom. Sorg, skuld och rädsla marinerade i ett ökat intag av psykofarmaka skapar ett psykologiskt porträtt av en mycket udda själ som ändå speglar människans vilsenhet i tillvaron.


Emma Fägerlind

2018-11-06

Betyg

En så otroligt drabbande bok som verkligen osar av ensamhet och förtvivlan. Riktigt obehaglig, men samtidigt helt fantastisk, läsning. Satt med tårar i ögonen och en klump i halsen mest hela tiden, särskilt under brevkapitlen. Verkligen ingen bok i mängden, kommer antagligen minnas den för evigt.

A

Anki Olsson Flodin

2018-10-07

Betyg

Drabbande, skrämmande, tragisk berättelse om ensamhet och kärlek. Stackars mamma, stackars son.

Torbjörn Nilsson

2018-09-25

Betyg

Så tacksam att Bannerhed speglar min första halva av livet i Korparna och nu Lugnet. Mycket välskriven och perfekt inläst av Reine Brynolfsson, som också hade huvudroll i den förnämliga och självständiga filmatiseringen av Korparna. Lugnet skildrar trovärdigt och insiktsfullt hur skammen, närhetsskräcken och ensamheten kan bli helt förödande, utan att intellektuell förmåga och psykologisk kunskap förmår rubba förloppet.

2018-09-16

Betyg

Vilken läsupplevelse. Bannerheds roman tar tag i mig med stor kraft. Den tränger sig på och den får mig att känna hur svårt det kan vara med ensamhet. Och inuti ensamheten den isolering som kan uppstå. Trots bokens tunga och svåra teman läser jag den nästan uppehåll, ibland får den mig nästan att sluta andas. I Bannerheds Korparna var naturen hela tiden närvarande. Också i den här romanen är det så. Men även här väver Bannerhed in frågor som vi läsare måste ta ställning till. Vad är rätt, vad är fel?
Det här är en roman som påverkade mig mycket. Efter läsningen kände jag mig helt utpumpad.