Ljudbok
Kincaid, Jamaica

| 2019

Flag from sv

81


Jamaica Kincaid är den hyllade karibisk-amerikanska författaren som av Svenska Dagbladets kritiker röstades fram som alternativ nobelpristagare 2018. Nu finns hennes roman <em>Lucy</em> äntligen som ljudbok, inläst av den Guldbaggenominerade skådespelaren Evin Ahmad. Romanen var bokcirkelbok i Lundströms bokradio hösten 2018.<br/><br/><em>Lucy</em>, som är en av Kincaids mest lästa romaner, är ett starkt och originellt porträtt av en ung kvinna som kommer från en liten karibisk ö till USA för att arbeta som barnflicka. Vid sin ankomst överväldigas hon av kulturkrockarna: av att åka hiss för första gången, att kunna förvara mat i kylskåp, av att uppleva en sol som inte värmer. <br/><br/>Lucy har lämnat en plats som av de rika amerikanerna betraktas som paradiset, men som hon själv aldrig vill återvända till. Och hon har lämnat en mor...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lars B.

2021-10-01

Betyg

Nobelklass? Tveksamt. Men förbaskat bra! Som västerlänning får jag mig en tankeställare.

Karin .

2021-09-26

Betyg

Betyg 4 av 5. Kräver koncentration, då varje mening är viktig. Fungerar därför bäst som ”riktig” bok. Som ljudbok blir det inte riktigt bra när flera ord uttalas/betonas fel. Varje ord är viktigt i denna bok.

M

Mats Sigfridsson

2021-02-25

Betyg

Lucy utvandrar från en liten karibisk ö till New york för att arbeta som barnflicka. Hennes skarpsynta observationer av omvärlden är mycket träffande. Skillnader i kultur, klass och hur människor beter sig mot varandra är riktigt bra. Lucy själv bär med sig ett mörkt förflutet och hon gestaltas inte som någon allt igenom sympatisk person. Sammanfattningsvis är det förbaskat välskrivet och bra litteratur.

B

Birgitta Lundgren

2020-07-20

Betyg

Batuhan

2019-01-14

Betyg

Lucy börjar lite svagt men växer hos en med tid och tålamod. Hennes beskrivning av upplevelserna i Sverige ringer väldigt sanna och får en att ifrågasätta mycket. Hennes stil är poetisk. Blev positivt överraskad av den här boken då jag enbart tog den från en hylla bara för att ha något att läsa. Värd en chans!

Engelska Väninnan

2016-02-19

Betyg

En kärv jagberättelse om Lucys första år i New York. Måste erkänna att jag varken förstår eller sympatiserar med henne. På svenska 1991.

Mariann Winge

2016-02-13

Betyg

Har läst den på svenska