Kincaid, Jamaica

| 2017

Flag from sv

81


HÖSTENS BOKCIRKELBOK I LUNDSTRÖMS BOKRADIO Jamaica Kincaid föddes 1949 på den karibiska ön Antigua som Elaine Potter Richardson, men bytte namn när hon började skriva. I dag lever hon i USA, där hon vid sidan av sitt författande arbetar som professor på Harvard. Lucy, som är en av Kincaids mest lästa romaner, är ett starkt och originellt porträtt av en ung kvinna som upptäcker -- och uppfinner -- sig själv. Den handlar om tonårsflickan Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att arbeta som au pair i en amerikansk familj. Familjen tycks ha allt som går att önska sig -- de är vackra, rika och lyckliga. Men Lucy, som är en frisinnad och avväpnande person som får alla hon möter att öppna sig, ser snart sprickorna i den fina fasaden. Själv bär hon på en historia som ingen känner till, om ett uppbrott från modern och en önskan att frigöra sig från sitt förflutna....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lars B.

2021-10-01

Betyg

Nobelklass? Tveksamt. Men förbaskat bra! Som västerlänning får jag mig en tankeställare.

Karin .

2021-09-26

Betyg

Betyg 4 av 5. Kräver koncentration, då varje mening är viktig. Fungerar därför bäst som ”riktig” bok. Som ljudbok blir det inte riktigt bra när flera ord uttalas/betonas fel. Varje ord är viktigt i denna bok.

M

Mats Sigfridsson

2021-02-25

Betyg

Lucy utvandrar från en liten karibisk ö till New york för att arbeta som barnflicka. Hennes skarpsynta observationer av omvärlden är mycket träffande. Skillnader i kultur, klass och hur människor beter sig mot varandra är riktigt bra. Lucy själv bär med sig ett mörkt förflutet och hon gestaltas inte som någon allt igenom sympatisk person. Sammanfattningsvis är det förbaskat välskrivet och bra litteratur.

B

Birgitta Lundgren

2020-07-20

Betyg

Batuhan

2019-01-14

Betyg

Lucy börjar lite svagt men växer hos en med tid och tålamod. Hennes beskrivning av upplevelserna i Sverige ringer väldigt sanna och får en att ifrågasätta mycket. Hennes stil är poetisk. Blev positivt överraskad av den här boken då jag enbart tog den från en hylla bara för att ha något att läsa. Värd en chans!

Engelska Väninnan

2016-02-19

Betyg

En kärv jagberättelse om Lucys första år i New York. Måste erkänna att jag varken förstår eller sympatiserar med henne. På svenska 1991.

Mariann Winge

2016-02-13

Betyg

Har läst den på svenska