Löftet : en roman om den understa världen

Aneröd, Renzo

| 2005

Flag from sv

38


Renzo Aneröd har tilldelats ?Artister mot nazisters? pris 2005 Löftet är en annorlunda berättelse om Sverige - om den undre världen och den understa världen. Det handlar om en grupp ungdomar som växer upp i en göteborgsförort under 1970-talet och som drömmer om en ljusare framtid där det är fint att vara arbetare och där alla möjligheter är öppna för alla - det som var socialdemokratins framtidslöfte. Romanen skildrar klassamhällets stenhårda verklighet med svek, rivalitet och övergrepp. Förhoppningar och drömmar smulas sönder och i strävan efter att bli respekterad och framgångsrik väljer några ett liv vid sidan om lagen och samhällets normer. I den världen råder andra lagar och en egen hierarki. Löftet beskriver en brutal värld men där finns samtidigt mänsklig värme, kärlek, solidaritet, stolthet, respekt och samhörighet som förenar dem som valt att gå sina egna vägar. De...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Skrotmagnet

2011-03-15

Betyg

Stark, mörk, aggressiv och betydligt mer realistisk än Snabba Cash. Renzo Aneröd beskriver inte bara gangstrarnas väg till toppen (eller botten) utan tar även med deras uppväxt, relationer och egna önskedrömmar. Ingen glorifiering av gängkulturer eller gangstrar här inte. Fantastisk debut.

Enda minuset -om det nu är ett minus, beror på hur man ser det- är att jag just nu känner mig fysiskt illamående efter att ha läst en obehagligt detaljerad beskrivning av en av de sista misshandelsscenerna..ursäkta mig, jag måste bara...*springer ifrån datorn*.