Ljudbok

Lång rockad

Wiander, Michael

| 2021

Flag from sv

8


När den före detta schackmästaren Josef startar en schackklubb i sin sons skolklass har han ingen aning om vad som väntar. I hänsynslös konkurrens med Centralskolan och dess äregirige mästartränare utsätts Josef och hans elever för fusk och motgångar, men ska det stoppa dem från att vinna Schackfyran? Schackklubben Draken är en äventyrlig bokserie i tre delar med schackvärlden som spelplan. I del ett får läsaren följa Parkskolans spänningsfyllda och dramatiska resa till Schackfyranfinalen i Globen. Författaren är Stockholmsmästare i schack.   "Väldigt spännande. Alla borde läsa den!" Theodor 12 år   "Man blir inspirerad!" Elsa 10 år

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

När schackklubben drar igång i en skolklass är det ingen som förväntar sig att det ska bli hård konkurrens mellan dem och Centralskolans schackklubb. Josef som drar igång klubben i sin sons klass är gammal schackmästare och Centralskolans tränare är hans största rival. Men under olika matcher utsätts Schackklubben Draken för fusk och nu måste de kämpa ännu hårdare för att kunna vinna Schackfyrans final i Globen.

Det här måste vara rena rama guldgruvan att läsa för den som är intresserad av schack. För mig, som inte riktigt är det, blev det kanske lite väl mycket snack om termer och drag men samtidigt är det en del av tjusningen med boken. Att något strategiskt och relativt lugnt som schack ändå är kan få vara platsen för fusk, motsättningar, motgångar och chansen att visa vad man går för.

Persongalleriet är ganska stort och lite svårt att hålla reda på, men det är inte så konstigt. Det är både tränare och medlemmar i de olika klubbarna, lite föräldrar och andra figurer som vandrar in och ut ur fokus. Jag tycker om att det får vara både pojkar och flickor med i gruppen och att de också har lika stor chans att vara den som väger över vågskålen till deras fördel men också att alla får känna både säkerhet och osäkerhet kring sina möjligheter och chanser.

I slutet på boken finns också en del med information om schack och lite tips och tricks, samt ett litet term-lexikon som kan hjälpa om man tappar bort sig under läsningen eller blir mer nyfiken.

Språket är bra och passar både genre och målgrupp. Texten är relativt liten så kanske inget för den som inte är van läsare men passar bra för den mer vane eller som högläsningsbok.

M

Mikael Johansson

2022-05-08

Betyg

Rolig och spännande bok av Michael Wiander. Gillar du schack så läs den, gillar du ännu inte schack så läs den. Rekommenderas!

M

Mikael Johansson

2022-05-07

Betyg

Rolig bok med en spännande story. Ska bli kul med fortsättningen i serien.

C

Christina Hermanrud

2022-05-02

Betyg


En av min sons favoritböcker. August 6 år har haft boken som högläsning och han tycker den är mycket spännande och älskar ämnet kring schacken; t ex att det beskrivs olika drag/finns bilder. Fint att vikten av samarbete och gemenskap fångas upp.

Vi kan varmt rekommendera Lång Rockad och vi ser fram emot kommande böcker.

J

Jenny Axelsson

2021-09-06

Betyg

Våra tankar: Det är en riktigt spännande bok och författaren beskriver schackspelet på ett enkelt och tydligt sätt så till och med jag hänger med ☺️ Det finns även flera sidor i slutet av boken med förklaringar om hur man spelar schack.

Berättelsen fångar läsaren och en vill bara veta hur det ska gå.
Boken beskriver relationer mellan barn-barn, barn-vuxna och vuxna-vuxna på ett fint sätt. Vi får också läsa om föräldrars krav och förväntningar på barnen…
Ett stort plus för att författaren lyfter fram barnens olikheter och styrkor 👍

Vi rekommenderar varmt den här boken och tycker att den passar perfekt för högläsning. Ett hett tips är förstås att läsa den innan klassen ska spela schackfyran ✨

Betyg

Jag har läst Schackklubben Draken : Lång rockad av Michael Wiander, boken är utgiven av Idus förlag 2021. Schackmästaren Josef startar en schackklubb i sin sons klass på Parkskolan. Alla är inte med på tåget från början, men intresset växer och sprider sig i klassen och på skolan. När det är dags för den stora schacktävlingen Schackfyran får de uppleva både tuffa motgångar och fusk från Centralskolan. Vem vinner? Schackklubben Draken : Lång rockad är en riktigt spännande bok om schack. Boken handlar också om relationer mellan barn och barn, barn och vuxna samt vuxna och vuxna och här finns även plats för många känslor. Jag uppskattar att författaren beskriver barns olikheter och att Josef ser deras potential bakom t.ex. buset eller funktionsvariationen. I boken beskrivs också föräldrarnas krav och förväntningar på sina barn och Josef som jag tycker speglar verkligheten på ett trovärdigt sätt inom både skola och fritidsaktiviteter. Författaren beskriver schackspelandet i berättelsen på ett bra sätt så det är lätt att hänga med även för mig som inte är så insatt. I slutet av boken finns även flera sidor om hur man spelar schack för att man ska kunna hänga med ännu mer om man inte har någon förkunskap. Boken riktar sig till ålderskategorin 9-12 år och det tycker jag är en bra riktlinje. Jag kommer att sätta boken i händerna på mina barn som är elva och 13 år och tycker om att spela schack. Schackklubben Draken : Lång rockad är första delen av tre och jag ser fram emot att läsa kommande böcker. Boktips!

N

Nathalie Persson

2021-09-06

Betyg

Bokrecension:
Josef erbjuder sig att starta igång en liten schackklubben för sonen och hans klasskamrater. Här lär man ut olika enkla och svåra schackdrag som barnen kommer kunna använda i spel mot varandra och vid tävling. Målet för klassen är att tävla i Schackfyran. En nationell tävling för 4:e klass. Men vägen dit visar sig vara mycket krokigare än de förra schackmästaren Josef anar.

En trevlig och bra bok som belyser gemenskap och samarbete. Där det roliga med att tävla kommer före, "tävling för att vinna, kosta vad det kosta vill". Att fuska aldrig lönat sig. Kul med en bok om schack. En sport som ökar mer och mer, där ALLA kan vara med.