
Henry Marsh, en av Englands mest framstående neurokirurger, berättar här om sin långa karriär. Han har under sina trettio år i yrket räddat mångas liv, men också ödelagt andras. Hans memoarer är upplagda som en rad fallstudier och tonen är omväxlande svart, humoristisk, varm och känslosam. Marsh beskriver olika sorters hjärntumörer, alltid med utgångspunkt i en enskild människas öde. Han återger det första mötet med patienten, beskriver diagnosen, riskerna, därefter själva operationen och slutligen resultatet. Marsh förmedlar på underbar prosa den laddade stämning, rädsla och nervositet som alla, från sköterskor till narkosläkare och kirurg, delar i operationssalen. Även en rutinoperation kan få en katastrofal utgång om något oväntat upptäcks eller skalpellen slinter. Att kunna avgöra när man inte bör operera är en viktig del av en kirurgs arbete. Unga, oerfarna hjärnkirurger gör fler misstag...
Visa mer
Recensioner
2017-02-12
Betyg
Som kärlkirurg känner jag igen mycket av hans beskrivningar. Vet att många upplever boken som väldigt okänslig och kall men tvärtom tycker jag han är på patienternas sida hela tiden och brottas med administration, platsbrist, hygienreglet osv osv (precis dom vi). Känner också igen många etiska dilemman, tankarna om att vi bara är människor och det enda vi kan lova är att göra vårt bästa. Spännande att problematiken är så lik allt här i Sverige, förutom att pat ska skriva på massa lappar. Tyckte om den här boken!
2015-10-24
Betyg
Det är alltid befriande att läsa en självbiografi son inte är sentimental eller självömkande. Framgång är alltid kul och medicin är ett fascinerande område. Boken är lättläst och skrapar på ytan. Jag stör mig, som vanligt, på vissa misogyna och arroganta attityder han håller sig med, som när han beskriver en självmordskandidat som en vacker ung kvinna medan den andra är ett patetiskt fläskberg.