Lingonkungen

Swahn, Jan Henrik

| 2003

Flag from sv

12


”Oscar återvände till lingonen. Under ett par veckor for han från norr till söder i länet, med järnbana och cykel, och undersökte hur det stod till med bestånden. Det fanns tecken på att skörden skulle blir rekordstor, med låga uppköpspriser som följd och möjligheter till stora vinster vid lyckad försäljning.”    Han föds med segerhuva, den fattige smedsonen som en gång ska kallas Lingonkungen. Han börjar med två tomma händer och skapar sig med idogt arbete ett företag och en position i samhället. Lingonexporten till Tyskland blir hans lyckokast, men hans rastlösa verksamhetsiver finner hela tiden nya projekt. Från lingon till bananer är steget inte långt.    Med stor inlevelse berättar Jan Henrik Swahn Oscar Johanssons framgångssaga – hans förmåga att övervinna nästan alla hinder framstår som oemotståndlig. Men berättelsen får alltmer en...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Engelska Väninnan

2010-02-06

Betyg

Biografisk roman om Oscar Johansson född i början av 1880-talet i Lindesnäs i Bergslagen, Dalarna. Uppväxt under enkla förhållanden, blev rik på export och import av lingon, potatis och frukt.
Första hälften av boken är intressant: hans uppväxt, utbildning och de första åren som vuxen. Sedan blev det en ganska tråkig och schematisk redogörelse. Han var nog en tråkig person, liksom frugan.