Ljudbok

Lifsens rot

Lidman, Sara

| 1996

Flag from sv

76


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lovisa Ståtenhag

2018-11-18

Betyg

Lyssnat på Radioföljetongen i P1 där Sara Lidman själv läst in denna del av Jernbaneeposet. Det är en upplevelse att höra henne läsa texten med sin egen betoning. Ett enastående språk - på en gång poetiskt, dialektalt, gammeldags men ändå förståeligt och talande. Bearbetningar och paralleller till bibelordet gör vissa delar särskilt intressanta ifråga hur olika människor tänker kring dem och kring meningen med livet.

Lifsens rot handlar om den handlingskraftiga mejerskan Rönnog som blir förälskad i den mindre bemedlade Isak Mårten och hur hon strävsamt jobbar för deras liv under svärfamiljens tak.

Jag måste läsa hela eposet själv vid något tillfälle, för att helt kunna njuta av formuleringarna och göra mina egna markeringar i texten.

Cindy Kempe

2018-07-15

Betyg

Oväntat bra! Dels blir boken något av en historialektion, dels är den mycket välskriven. Jag tycker om de olika långa kapitlen som även bär på teman, och om det speciella språket som ibland blir snudd på poetiskt. Det gammeldagsa kan vara lite svårt att hänga med i ibland men jag läste ändå som klistrad. Sorgligt med synen på barnuppfostran som finns med men livet överlag såg så mycket annorlunda ut förr. Huvudkaraktären känner jag ömsom med och ömsom avskyr.

Thomas Gamby

2011-02-06

Betyg

Sara Lidman - hennes språk, hennes glöd, hennes engagemang - !!

Margot Sehlstedt-P

2010-07-14

Betyg

Denna Jernbanesvit är bland de bästa läsupplevelserna jag haft. Någonsin

A

Annika Sjöström

2009-11-21

Betyg

läste den på svenska och insåg plötsligt att den ingår i en serie