EN KING-KLASSIKER I NYUTGVA Lida Chastain r hjltinnan i de romantiska romaner som gjort Paul Sheldon till en vrldsbermd bestsellerfrfattare. En dag trttnar han p Lida och lter henne helt enkelt d i boken "Lidas barn". Det r ngot han kommer att f ngra. Nr han vaknar upp efter en vldsam bilolycka, helt hjlpls med krossade ben, befinner han sig i ett hus mitt ute i ingenstans och har tagits omhand av Annie Wilkes. Annie r ett stort Paul Sheldon-fan och hon avgudar bckerna om Lida Chastain. Ganska snart inser Paul att allting inte str rtt till hos sin vrdare och nr Annie lser manuset dr Lida dr, blir hon rasande. Annie stter en gammal skrivmaskin i hnderna p Paul och tvingar honom att skriva en ny bok dr han terupplivar Lida. Hon hller Paul i ett jrngrepp av krleksfull vrd, beroendeframkallande droger och skoningslst vld. Den vrldsbermda frfattaren...
2022-07-06
Vet inte om jag hade en dlig dag nr jag lste den eller inte, men det hr r ett av de ftal tillfllen jag tycker filmen r bttre n boken. Inte fr att det egentligen r ngot fel p hur den r skriven, mjligen kndes vl kanske karaktrerna lite plattare och endimensionella i boken kanske. Men jag ska ocks erknna att det var lnge sedan jag lste den nu. 2/5. Miguel
2019-03-08
Helt fantastisk! Inget vernaturligt hr som brukar vara fallet i Stephen Kings bcker, det gr det hela mycket otckare. Jag hade svrt att slppa den!
Mrkligt s oberrd jag blir!
Filmen frn 1990 med den alltid lika formidabla Kathy Bates som psykotiska Annie och James Caan som Paul tillhr en av mina favoriter bland thrillerklassiker. S varfr tycker jag d inte om boken? Jag har lst ett flertal av Stephen Kings bcker som ven filmatiserats och ofta lyckas han gripa tag om mig, men boken Lida berr mig mrkligt nog inte alls. I filmen byggs Annies vansinne upp efterhand, i boken uppfattas hon som en galen sadistliknande karaktr direkt frn brjan, och det gillar inte jag. Inte heller karaktren Paul som knns svagare n i filmversionen- griper tag i mig. Visst r den spnnande p sina hll, men karaktrerna berr mig inte. Det hade varit kul om man ftt sig berttad frn Annies perspektiv. Boken fr endast en svag 2:a av mig i betyg. Filmen r konstigt nog betydligt bttre! Se filmen, och hoppa boken!
2016-05-25
Wow! Jag trodde aldrig att storyn skulle hlla, men herre jisses, vilken guldklimp! S spnnande och bra!
Bra men kanske lite vl r fr min smak. Ls mer: http://ibokhyllan.blogspot.se/2015/05/lida-av-stephen-king.html
2011-05-16
Jag tycker ocks att Kathy Bates var fantastisk, och att filmen r "minst" lika bra som boken. Tycker dock att boken allt vad den led blev bttre och bttre, och nr jag vnde sista sidan, s knde jag att det p nt stt osade klass om romanen.
Ett eller tv, ett eller tv... Det blev bara en etta faktiskt. Jag tyckte att den hr var lngtrkig s det skrek om det. Det var lngesedan jag knde s lite fr en roman. Det r inte okej att en bok blir lite intressant frst tvhundra sidor in i boken. Nej, Stephen, jag har tydligen fortfarande svrt fr dig.