Liam har en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han kan inte berätta den för någon. Hemma är det rörigt. Man vet aldrig vad som ska hända. Liam är hela tiden orolig. I skolan försöker han få ordning genom att bestämma över sina kompisar. Om han bestämmer kan ingenting hända honom. Liam har en lillebror som heter Kevin. Även om det händer en massa hemska saker, så skulle det vara ännu värre om det händer Kevin något, tänker Liam. Han måste skydda Kevin.
Igår berättade jag om boken Jespers supersinne av Marie Bosson Rydell. En bok man inte kan låta bli att älska.
Jag fick tipset att läsa de andra böckerna i serien Superviktigt. Blev glad när jag hittade Liam Superhemligt i recensionshögen. Hade hoppats på att hitta alla böckerna i serien, men tyvärr.
I Liam Superhemligt får vi följa samma personer som i Jespers supersinne. Det gör boken ännu starkare. I boken om Jesper är Liam en irriterande person. I Liams bok får man reda på den bakomliggande förklaringen. Han är utsatt för olika former av "hemligheter" i hemmet. Saker han inte får berätta, sådant som får honom att må dåligt. De har ingen mat hemma, därför äter han så mycket han kan i skolan. Han är mån om sin lillebror Kevin och när han inser att samma sak kanske snart kommer att hända lillebror, bestämmer han sig för att göra något åt det.
Ännu en välskriven, engagerande bok som gick rakt in i hjärtat. Författaren har förmågan att skildra varje individ så starkt att jag berörs och vill sluta Liam i min famn. Med andra ord mästerliga personskildringar! Ännu en bok jag önskar varenda skola hade i sitt bibliotek, gärna i varje klass. Det här är en viktig bok. Alla är vi olika, alla är vi unika och alla behöver bli sedda och hörda. Och det finns alltid en bakomliggande orsak till varför personerna är som de är. Ett måste i varje skola! Läs boken!
Även denna bok slutar med ett förklarande kapitel: Barnkonventionen. Sprid boken och låt fler få ta del av den!
@barnboksfamiljen på instagram
2018-04-15
Denna bok är tredje boken i serien "Superviktigt" av Bosson Rydell där varje del skildrar ett utsatt barns vardag. I de två första böckerna möter vi barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men i denna boken möter vi Liam som bor med sin lillebror i en dysfunktionell familj där Liam blir utsatt för diverse hemskheter. Detaljerna är inte utskrivna utan det lämnas för barnet själv att tolka in.
Jag blir rörd hur välskriven boken är för att i slutändan visa utsatta barn betydelse av att prata och be om hjälp, den ingjuter att det är OK att prata och berätta, den ingjuter hopp om att detta faktiskt kan bidra till att saker blir bättre.
Mamman i Barnboksfamiljen är själv uppvuxen i en dysfunktionell familj och lärde sig tidigt att det var underförstått att man inte pratade om det som hände - det är tyvärr en "självklarhet" för så många barn i utsatta familjesituationen. Det hade verkligen behövts en sådan här bok i min barndom som visade att det var okej att berätta - att det var okej att be om hjälp. En bok som också visar pedagoger betydelse av att faktiskt VÅGA FRÅGA för att fånga upp barn. Och även för barn som inte är utsatta så är denna boken en fin bok för att skapa förståelse och empati. Våga se bakom fasaden.
Boken är kanske inte den mest spännande boken - men den är lagom lång barn att orka läsa/lyssna igenom ändå. Intressanta följddiskussioner efteråt också med ens eget barn
Bokens tema är verkligen som seriens namn avslöjar: Superviktigt!