En långsam glidning, ett fö rflyttat fokus till staden, har lä mnat de svenska landsbygderna politiskt ö vergivna. Valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omrö stning och Le Pens framgå ngar synliggjorde en kulturell konfliktlinje mellan stad och land. Liknande mo nster å terfinns hä r; en vä xande misstro och oron ö ver ett land som faller itu. Vad ä r det som har hä nt? Läget i landet är en rak och tankevä ckande beskrivning av landsbygdernas kris. Journalisten Po Tidholm tecknar den svenska regionalpolitikens historia, få ngar dagens utveckling och fö reslår också en och annan lö sning.
Tack Po Tidholm för att du förklarar förhållandet mellan stad och land i Sverige. Du behövs i samtalet om landsbygden så att den inte enbart definieras av en centerpartistisk blick eller av en Tidningen Land-idyll. Problemet är väl att det är för få som pratar om landsbygden så klarsynt som Tidholm gör, för få tar del av hans information om klyftor mellan stad och land och varför de finns, vad som skulle kunna göras och vad som inte har varit till hjälp. Boken identifierar problemen och hur de har uppstått och är ytterst relevant och aktuell i en tid då stadsbor är landsbygdsverklighetsfrånvända och vice versa.
Läget i landet är en bok jag lägger till i min lista över böcker som politiker bör läsa innan de tillträder!