Löftet

Åberg, Mari

| 2017

Pojken Göran växer upp i Hälsingland som son till en sågverksarbetare. Fadern uppmanar honom att fortsätta i samma fotspår, men Göran vill inte utsätta sig för det hårda och farliga arbetet. Men slita får han när han utauktionerats till en bondgård efter det att modern dör och spriten sätter klorna i fadern. "Löftet" utspelar sig från 1920-talet och framåt. Göran är vuxen när andra världskriget bryter ut och han blir soldat under många långa och hårda år. Han anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer. "Löftet" är den fristående andra delen i en trilogi om Hanna & Göran som inleddes med "Och kvar stod en röd resväska".

Britt-Marie Kullin

2014-10-25

Det här är den andra delen i en planerad trilogi. Böckerna är romaner, men baseras till viss del på författarens föräldrars liv. Den första boken, ?Och kvar stod en röd resväska?, handlar om Hannas uppväxt och ungdom. Den andra boken, ?Löftet? handlar om Görans uppväxt och ungdom. Och den kommande tredje och avslutande boken kommer att handla om deras gemensamma liv.

Jag tyckte mycket om den första boken, och jag tyckte faktiskt ännu mer om den här andra boken. Så självklart så ser jag fram emot att så småningom få läsa den tredje och avslutande boken.

Böckerna är mycket välskrivna, och jag tycker mycket om karaktärerna. Lättlästa är böckerna också. Och dom historiska delarna är intressanta.

Den här andra boken handlar om åren 1929-1944.

Jag kan verkligen rekommendera båda böckerna.