Två stora folkrörelser präglade 1900-talet, arbetarrörelsen och den kristna väckelsen. Per Olov Enquist har skrivit om arbetarrörelsen i Musikanternas uttåg (1978); nu skriver han om väckelserörelsen i sin stora roman om Lewi Pethrus, den svenska Pingströrelsens skapare och den kanske största andliga ledare Sverige haft. Omstridd i sin samtid, nästan bortglömd idag. Per Olov Enquist, själv ett Guds barnbarn från Västerbotten med starka upplevelser av väckelserörelsen, skildrar Lewis väg från arbetarpojke, med drömmar om att bli proletärförfattare, till maktmedveten andlig ledare och bl a initiativtagaren till det som idag är kristdemokraterna. I centrum för romanen står Lewis förhållande till skalden Sven Lidman, länge hans främste bundsförvant, senare hans bittraste fiende. Bara två år efter sin stora succé med Livläkarens besök, som belönades med Augustpriset,...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Bitvis är Enquist som vanligt, brilliant. Kanske har han det vackraste och underfundigaste språket av alla svenska författare, som jag hittils läst. Denna bok är dock på dok för detaljerad. Även om det förmodligen klassas som arkebusering så hade Enquist säkerligen lyckats göra boken intessant på 300 sidor, istället för de drygt 600. Utsvävningarna är för många och i flera fall inte särskilt intressanta. Dock bör tilläggas att epilogen är en otroligt vacker avslutning. Trots besvikelsen som denna bok lämnar mig förblir Enquist en av mina absoluta favoritförfattare.
2011-11-23
Betyg
Intressant, lärorik bok om Pingströrelsens framväxt. Författaren visar upp en stor kunskap i ämnet vilket han klär i romanens form. Språket flyter lätt, en del förkunskaper på området krävs dock, vilket kryddas av många fina nästan poetiska passager. De tre människoödena Eframin, Sven och Lewis intressanta personligheter vävs samman till en fin helhet.