Lewis resa

Enquist, Per Olov

| 2001

Flag from sv

436


Två stora folkrörelser präglade 1900-talet, arbetarrörelsen och den kristna väckelsen. Per Olov Enquist har skrivit om arbetarrörelsen i Musikanternas uttåg (1978); nu skriver han om väckelserörelsen i sin stora roman om Lewi Pethrus, den svenska Pingströrelsens skapare och den kanske största andliga ledare Sverige haft. Omstridd i sin samtid, nästan bortglömd idag. Per Olov Enquist, själv ett Guds barnbarn från Västerbotten med starka upplevelser av väckelserörelsen, skildrar Lewis väg från arbetarpojke, med drömmar om att bli proletärförfattare, till maktmedveten andlig ledare och bl a initiativtagaren till det som idag är kristdemokraterna. I centrum för romanen står Lewis förhållande till skalden Sven Lidman, länge hans främste bundsförvant, senare hans bittraste fiende. Bara två år efter sin stora succé med Livläkarens besök, som belönades med Augustpriset,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

A

Anders H

2016-01-04

Betyg

Instämmer med en tidigare kommentar att boken är på tok för lång och därmed tungläst och oengagerande. Om den kokats ner till hälften så hade betyget sannolikt blivit mycket bättre eftersom det är intressant historia.

Lars Isaksson

2013-04-19

Betyg

Bitvis är Enquist som vanligt, brilliant. Kanske har han det vackraste och underfundigaste språket av alla svenska författare, som jag hittils läst. Denna bok är dock på dok för detaljerad. Även om det förmodligen klassas som arkebusering så hade Enquist säkerligen lyckats göra boken intessant på 300 sidor, istället för de drygt 600. Utsvävningarna är för många och i flera fall inte särskilt intressanta. Dock bör tilläggas att epilogen är en otroligt vacker avslutning. Trots besvikelsen som denna bok lämnar mig förblir Enquist en av mina absoluta favoritförfattare.

S

Saga Fogel

2012-10-26

Betyg

Intressant bok om väckelserörelsen i Sverige.

Birgitta A

2012-08-29

Betyg

Religion, makt och pengar - en osviklig blandning!

I

Ingrid Weitner

2012-01-26

Betyg

Har läst

G

greger andersson

2011-11-23

Betyg

Intressant, lärorik bok om Pingströrelsens framväxt. Författaren visar upp en stor kunskap i ämnet vilket han klär i romanens form. Språket flyter lätt, en del förkunskaper på området krävs dock, vilket kryddas av många fina nästan poetiska passager. De tre människoödena Eframin, Sven och Lewis intressanta personligheter vävs samman till en fin helhet.

M

Mary G

2011-08-17

Betyg

Varje gång jag börjar läsa Per Olov Enquist kommer jag på att jag nog faktiskt inte riktigt gillar hans språk. Den här boken läsa jag ett par kapitel av innan jag resignerade och lät mig ogilla boken så mycket att jag inte behövde läsa vidare.

Betyg

En mäktig presentation av en mäktig man. Och vilket språk!