Håkan Nesser är tillbaka med Levande och döda i Winsford - en berättelse om att fly från sitt gamla liv. Om att försöka göra upp. Om att kanske börja om trots att man inte är någon ungdom längre. En kväll i november anländer en kvinna till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England. Med sin hund bosätter hon sig i ett ensligt beläget hus uppe på heden. Hon använder inte sitt riktiga namn och hennes avsikter med vistelsen är oklara. Hon vandrar bland törnen, dimmor och vildhästar. Hon har bestämt sig för att överleva sin hund. Hon har ett förflutet och en historia. Vad har hänt med hennes man? Är han i livet? Vem var han egentligen och vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan? Och är det någon som letar efter henne? Håkan Nesser har haft stor framgång med sina kriminalromaner om Van Veeteren och Gunnar Barbarotti och gett ut tjugofem böcker på lika många år, översatta...
Håkan Nesser är en sådan där författare som jag känner mig väldigt trygg med. Att läsa hans böcker känns alltid hemtamt, småmysigt (oavsett vad de handlar om) och väldigt avkopplande. Här finns ingen action, ingen stress och ju längre stunder man läser desto bättre blir böckerna. Det är lite som att bli vaggad i en liten eka ute på sjön. Läs mer på min blogg
2016-12-09
Ville inte att boken skulle ta slut när jag började läsa! Nu är den utläst och tyvärr är jag besviken. Blev lämnad med för många frågetecken, den kunde varit minst dubbelt så tjock. Jag hör alltså inte till dem som gillar att spekulera fritt gällande böcker ;)
Lite trevande till en början, men den växer snabbt till en suggestiv och spännande historia som är väldigt svår att lägga ifrån sig. Efteråt känns historien ändå lite tom, men Nesser lyckas att fängsla mig genom resan trots att det egentligen inte händer så mycket, bara det är en konst i sig och värt ett högt betyg.
2014-09-28
Helt klart över förväntan.
En filosofisk och spännande roman.
Förstår vad folk menar med lösa trådar som man inte får svar på, men de är inte så lösa att jag blir tokig på dem utan kan acceptera att de inte löses till fullo.
2014-08-04
140804: Jag erkänner - jag är oerhört svag för Nesser. Ännu en gång en väldigt bra historia!
Spännande och mycket välskriven, i stil med Majgull Axelsson/Inger Frimansson. Dock måste jag ändå erkänna att den bitvis var förbaskat långtråkig på sina håll. Men boken är som sagt ändå bra och spännande, och slutet tyckte jag var ganska bra! En av Nessers bättre romaner på senare tid! Jag lyssnade på ljudboken och njöt av uppläsaren Anna Maria Käll som så vanligt gjorde ett suveränt jobb! Rekommenderas!
En klassisk Nesser roman som mestadels utspelar sig på heden, en välkänd litterär miljö.
Språket är följsamt och harmoniskt, varje ord verkar väl avvägt och läsningen flyter på.
En bok där man får sympatier för någon som faktist gjort ett grovt brott.
Absolut läsvärd och fyran jag ger är stark. Lite många lösa trådar som jag inte får ihop i slutet bara...... kanske måste jag sova på saken.
Jag var fast från första sidan till sista, det gick inte att förutsäga vad som skulle hända. Skildringarna av den engelska landsbygden är härliga, jag skulle gärna åka dit. Dessutom kändes det som om författaren var en kvinna! Han kan verkligen känna sig in andras tankar och känslor. Läs den!
Maria försöker få veta mer om sin makes förflutna och tillsammans med hennes eget hemlighetsmakeri blir det en spännande läsning. '
Jag vill veta allt om både Marias och hennes mans förflutna. Det finns så många frågor och sakta men säkert släpper Nesser i från sig små ledtrådar/svar. Dessa ledtrådar lockar mig att läsa vidare.
Det är inte så vanligt med böcker skrivna i ett ganska långsamt tempo och samtidigt är så spännande men Nesser lyckas med att kombinera dessa två egenskaper galant.
Boken är mycket välskriven och miljöskildringarna är fantastiska. Det är inte annat än att man blir lite sugen på att besöka den omtalade Exmoor-heden. Nesser bjuder på levande karaktärer med många bottnar.
Jag tycker nog att "Levande och döda i Winsford" hör till en av Nessers bästa böcker.
"Levande och döda i Winsford" är ytterligare en i raden av habila böcker av Nesser. Den gick i somras som följetong i Svenska Dagbladet, så - även om inte jag och säkert fler med mig inte läste avsnitten varje dag - mycket är alltså känt i förväg. Inte minst upplösningen. Vilket ju kan vara förödande för en kriminalroman där just upplösningen är vad man som läsare ser fram mot. Men Nesser har nog gjort bedömningen att Svenska Dagbladets lilla läsekrets inte nämnvärt skulle påverka försäljningen av boken.
2013-10-01
En bok framför brasan, riktigt bra karaktärsbeskrivning och en jämn nivå av spänning.
2013-08-19
Håkan Nesser skriver alltid bra tycker jag. Den här boken är den hittills den allra bästa.
2013-07-29
En ny Nesserbok. Fantastiskt spännande. Tätt språk. Mycket frågor om livet i stort (som vanligt). Gillar den engelska miljön!