Levande bränd

Souad,

| 2003

Hon kallar sig Souad, och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än husdjuren. Hennes stora dröm är att bli tidigt bortgift, eftersom det skulle innebära lite större frihet. Men det är inte hennes tur ännu, först måste hennes äldre syster få en man. Från terrassen ser Souad sin stilige granne och blir förälskad. Hon ger sig åt honom och han lovar att tala med hennes far om äktenskap. När han sviker henne vet hon att hon blivit en skam för sin familj. De kan inte låta henne leva, bara hennes död kan rädda deras ära nu. Svårt bränd överlever Souad och räddas av en kvinnoorganisation till ett nytt liv. Hon berättar sin fruktansvärda historia, i alla de kvinnors namn som runt om i världen riskerar att bli offer för det som kallas "hedersmord".

B

Bokfrun

2020-06-22

Bra men väldigt hemsk

Titeln talar för sig. Levande bränd är berättelsen om en av få kvinnor som överlevt ett hedersmord. Den är mycket härligt skriven med dess miljö och kultur. Man drömmer sig bort och får en bra beskrivning om hur det är att leva så som vissa gör långt borta från storstäder och civilisationen. Första halvan av boken är grymt bra sedan blir det lite tungt att ta sig igenom. På gränsen till tråkig när boken plötsligt övergår till att handlar om de läkare, tolkar m.m som var med och hjälpte till att rädda Souad.

Rasmusmatte .

2011-03-06

Mycket brännande ämne. Hemskt livsöde.

Jenny Dyrén

2011-02-14

Vilket hemskt öde att födas till kvinna i vissa länder, man blir mörkrädd. Alla borde läsa denna bok för att förstå vad som pågår i vissa länder. Och hedersmord har ju även hänt här hemma i Sverige. Hemskt och svårt att förstå detta med heder tycker jag.

Helena Nilsson

2010-07-25

Hemsk historia om ett obehagligt ämne.

Eyez Only

2010-07-21

När jag läste boken första gången tyckte jag att den var bra men inte mer. Nu har jag läst den igen, denna gång genom att lyssna på den som ljudbok, och jag tycker ljudboken är bättre. Louise Raeder gör en väldigt bra och engagerande uppläsning vilket höjer betyget.

Fruktansvärt kvinnoöde. Förstår inte mig på det här med heder!!!!

Gunvi Lundqvist

2009-06-11

Blev fast i denhär boken köpte den på Arlanda började läsa eftersom det var gott om tid till min flight, tänkte missa resan hem, först vid sista upprop till avgång..... hajade jag till. En bok som ALLA borde läsa, särskilt de som inte tror på hedersbrott. Hedersbrott som finns oxå i Sverige och som kommit hit med invandringen eller snarare flyktingströmmarna. För tio år sen talades det inte om dessa brott. Läs den!