Ålen Åkes långa resa

Askerin, Karin

| 2022

En natt när ålen Åke är ute och busar med sina syskon så simmar han lite för långt. Vattnet blir mer och mer oroligt. Rätt som det är fångar strömmen Åke och tar honom mot ett okänt mål i ett okänt hav. Under resan inser Åke att det även i de lugnaste vatten finns stora faror. Åke längtar hem till Sargassohavet och till sina syskon, men hur ska han hitta hem? Följ ålen Åke på sitt livs långa resa, från ett sött litet yngel i Sargassohavet till en stor, blank och fin ål i Mälaren.

Philip 10 år;
Det är en bilderbok men också en faktabok. Den handlar om ålen och vi läser om ålen Åke som leker med sina syskon och sen simmar han iväg för långt. Han blir fångad men biter fiskaren så han kan rymma. Längst bak i boken finns det fakta om ålar. Ålen föds inte i Sverige. Den föds i Sargassohavet. Sen simmar de till Sverige. Efter 10-25 år simmar de hem till Sargassohavet igen. Det är häftigt. De dör efter att de fått barn ch det är lite sorgligt. Ålen är utrotningshotad och jag tycker att det är bra att författaren ger 5% av bokförsäljningen till Naturskyddsföreningen som jobbar med ålen och annat. Det är många bilder.

AC (mamma);
En fin bok om ålen som utbildar samtidigt som man läser en saga. Boken har gott om illustrationer.

🎧📚 Var Väldigt Vackert skriven &
en riktigt härlig och Mysig