Lektioner i kemi

Garmus, Bonnie

| 2022

Flag from sv

76


ÅRETS FÖRFATTARE HOS WATERSTONES. ÅRETS BOK HOS BARNES & NOBLE. ÅRETS DEBUT HOS GOODREADS. ÅRETS BOK AMAZON.?Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens.?Aftonbladet, årets bästa böcker?? en riktig smällkaramell till debut. Den är smart, mörk, drabbande och framför allt väldigt underhållande.?Göteborgs-Posten, årets bästa böckerElizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och ? bisarrt nog ? stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Underbar bladvändare! Handlar om Miss Zott som är en vacker, intelligent och speciell kvinna, kemist, i 60-talets USA där kvinnan helst skall vara hemmafru och absolut inte skall göra karriär som forskare. Romanen innehåller det mesta, kärlek, sorg, vänskap, karriär, kvinnoförtryck, kvinnlig frigörelse och även lite spänning. Naturligtvis med ettlyckligt slut som i de flesta amerikanska romaner.

Betyg

Läs! Har allt. Fantastiskt uppbyggd, många sanningar, bra budskap. En fullträff.

Betyg

Bestseller med angeläget budskap. Elizabeth Zott är måhända inte den trovärdigaste karaktären (bra på typ allt, skitsnygg också, men helt omedveten om det) men som berättelsen har ett driv som får en att fortsätta läsa. Det kan inte ha varit kul att vara kvinna i USA på 60-talet...

G

Gabriella Idril

2023-03-22

Betyg

En sann favorit! En bladvändare!

Det är 1960-tal i Kalifornien. Elizabeth Zott är inte en vanlig kvinna, hon drömmer om en karriär som kemist men synen på jämställdhet är inte något som syns på arbetet. Den enda som som ser och hyllar Elizabeth är stjärnforskaren Calvin. Livet är oförutsägbart och Elizabeth blir ensamstående mamma och stjärna i ett omtyckt matlagningsprogram, här lär hon inte bara ut hur man lagar mat utan även om kemi.

Det här är en underhållande bok på många sätt som även bjuder på djup, jämställdhet, humor, sorg, allvar och djup. Den belyser samhällsfrågor om hur livet såg ut för kvinnor - en kvinnas kamp att tas på allvar, jag gillar verkligen karaktären Elizabeth och hunden Halv sju. Jag är ändå lite kluven kring denna hyllade och omtalade bok, stundtals är den strålande och jag känner Wow och ibland så tappar boken mig helt så tyvärr är jag inte helt såld. Det som får mig att inte följa strömmen av hyllningar är att det ibland hoppar flera år i tiden och jag hänger inte med alls och att den ibland blir lite utdragen, men jag kommer ända minnas boken väl och känner att den gav avtryck på mig så när jag nu sitter här och reflekterar så växer boken i mina ögon.

A

Ann Ombäck

2023-01-22

Betyg

Så himla bra!

@agneta_norrgard

2023-01-04

Betyg

En av årets bästa romaner! En smart, underhållande och varm bok med karaktärer som berör och sätter spår. En läsupplevelse du inte vill missa!

Det är en fröjd att lära känna Elizabeth Zott, en färgstark och karismatisk kemist. Hon lever i Kalifornien under 1960-talet, arbetar på forskningsinstitut och drömmer om en karriär som kemist men som kvinna möter hon kraftigt motstånd. När hon slår igenom som tv-kock använder hon sin plattform för att inspirera och upplysa andra kvinnor om kemi, att ta plats och i jämställdhetsfrågor.

Det här är en fantastiskt charmig, njutfull och känslosam läsning. Huvudkaraktären Elizabeth är intelligent och normbrytande kvinna, en frisk fläkt som inspirerar och ger mig god energi. Tillsammans med sin kloka och ganska lillgamla dotter Mad och hunden Halv-Sju skapas en härlig dynamik. Romanen är mångbottnad, matnyttig och berör många viktiga ämnen.

Jag gillar språket, de fyndiga dialogerna och intrigens varma ton. Författaren varvar skickligt eftertänksamma funderingar med vassa kommentarer. Samhällsfrågor och kvinnors situation driver Elizabeth och påverkar hennes vardag. Romanen har allvarliga undertoner som blandas snyggt med dråpliga vardagssituationer.

J

Jessica Alvklinga

2022-12-25

Betyg

Överraskande bra!
Älskar huvudkaraktären :)

Ulla Englund

2022-12-03

Betyg

Maria Jacobsson

2022-11-25

Betyg

En intressant bok om kvinnors roll på 60-talet. Huvudpersonen Elisabeth är en ovanlig kvinna som inte kan se eller förstå varför det görs skillnad på könen. Hon försätter sig i jobbiga situationer, men kanske banar hon också vägen för någon som kommer efter. Jag misstänker att hon har någon typ av autismdiagnos också. En varm bok med mycket hjärta och själ.

Betyg

Mysig, rolig, hjärtevärmande, sorglig, motiverande samt tankeväckande.

Britt-Marie Kullin

2022-09-22

Betyg

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Lektioner i kemi, är författaren Bonnie Garmus debutbok. Hon är född i USA, men bor numer i Storbritannien. Jag tyckte mycket om boken som är både rolig, gripande, humoristisk, lättläst, dråplig, välskriven, tankeväckande, och väldigt bra. Kan absolut varmt rekommendera boken.

Nina Gustafsson

2022-08-22

Betyg

Vilken debut! Författaren väver in mycket av hennes egna identitet i denna briljanta debut om Elisabeth Zott, kärringen mot strömmen, på 50/60-talet i USA. Med en humoristisk ton får vi följa Elisabeths starka karaktär som utmanar det rådande hemmafruidealet. Medryckande, roligt och inspirerande.

Betyg

Fullkomligt älskade denna bok! Från början till slut. Den blandar kvinnors situation på 60-talet med humor, sorg och relationer. Huvudrollen Elizabeth, forskare i kemi, är underbart härlig med (outtalade) autistiska drag, och hon låter sig inte trampas på. Måste ju ge beröm till översättaren också, eftersom det krävs en grym översättare för att få till ett sånt härligt språk. Bara läs denna pärla av debutanten @bonnie_garmus_author om du inte redan gjort det 🙏🏽♥️5/5!

Bokdjungeln

2022-08-14

Betyg

Det här var en härlig och bra bok! Jag uppskattar att den tar upp kemi på ett lättsamt sätt och att den både innehåller glädje och sorg. Det gör mig också glad att huvudkaraktären är en stark kvinna som inte viker från sina ståndpunkter. Hon står upp för sig själv och stärker andra kvinnor genom att tro på dom och deras förmågor att kunna ta sig dit de själva önskar.
Lena Endre läser upp boken med  engagemang och rösten passar utmärkt för denna bok tycker jag.
Att detta är Garmus debut är fantastisk för boken håller en hög standard. Jag kommer absolut köpa boken i fysisk form för att även kunna läsa den.

Eva Pettersson

2022-07-29

Betyg

Vilken fantastisk debut! Skriven med så mycket värme, humor och inlevelse.

Karin .

2022-07-14

Betyg

Rekommenderas varmt!
En uppfriskande, fantastisk, inspirerande, stundtals galen, intelligent, underhållande, mullrande, gripande och mycket tänkvärd roman.

Ville inte att boken skulle ta slut!

(1960-talet i en slags nytappning, tyvärr går förändringen framåt fortfarande extremt långsamt för kvinnor).

T

Therese A

2022-05-23

Betyg

Fin berättelse om en kvinnas kamp för att bli tagen på allvar, och indirekt alla kvinnors kamp för att bli sedda. Hade kunnat fortsätta läsa mer om Elizabeth när boken tog slut

K

Kerstin Kolm

2022-05-08

Betyg

Vilken galen, dråplig, pricksäker och allvarlig berättelse.