Legionärerna

Enquist, Per Olov

| 1970

Flag from sv

145


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Karl-Gustav Öberg

2016-03-25

Betyg

Minns bäst brevet till ordförande Mao.

Ingeborg Amnéus

2013-06-19

Betyg

Personligt skrivet om en händelse som antagit nästan mytologiska proportioner i svensk historia.

Betyg

För mycket fakta. För mycket redogörelse. Intressant ämne dock. Kunde förenklats å förkortats avsevärt.

N

Nicholas Burman

2012-02-16

Betyg

Glad att ha läst min favoritsosse PO Enquist 'Legionärerna' om baltutlämningen. Dock besviken på hur han kan hävda att de ca 125 av 165 som inte dömdes till arbetsläger/fängelse fick leva i frihet i Sovjet. När han visste (1970) att de var fångar i sitt eget land, ej ens fria att röra sig fritt där... Hans imaginära brev till massmördarn Mao ger inga pluspoäng det heller. Men en intressant och saklig redogörelse bjuder han läsaren på...

G

greger andersson

2012-01-16

Betyg

Är mer av ett dokumentärt/historiskt dokument fast författaren benämner den som en roman. Läsupplevelsen blir lite lidande iom detta. Dock är uppslaget både intressant, lärorikt och delvis utmanande. Enqvist har verkligen grävt djupt i Baltutlämningen och ger många kloka vinklingar till denna även många fängslande personöden presenteras boken igenom.

Maria Eriksson

2010-08-04

Betyg

Boken är ett historiskt dokument över en känslig "affär" i svensk politik, beslutet att lämna ut 146 balter till Sovjetunionen. P-O Enquist skriver väldigt utförligt om alla delar av händelsen, kanske nästan för utförligt. Men han är ju Undersökaren och det som han vill komma fram till är sanningen så gott det nu går. Det är i efterkrigstidens kaos, det är skuld, ideologiska minfält, rysskräck och opinionsbildning á la 40-talet. Politiska förvecklingar.

Parallellt läser jag ett avsnitt i boken "Ett annat liv" där har berättare om arbetet med "Legionärerna" vilket tillför några nya perspektiv. Den var väldigt kontroversiell när den utgavs 1968.

Kenneth Olausson

2010-03-20

Betyg

E. är en god författare, en av våra bästa faktiskt. Han skulle kunna beskriva varje spik i en spikmatta, så att deras individuella karaktärsdag blev tydliga för oss läsare. Och vi skulle få lära känna alla pormaskarna i de svettiga ryggar som lagt sig på sagda spikmatta. Det är ungefär det här han gör i boken. Iimponerande och yrkesskickligt, onekligen. Men långtråkigt i längden. Men jag skall ge den ett nytt försök längre fram i .livet.