Legionrerna

| 1970

K

Karl-Gustav berg

2016-03-25

Minns bst brevet till ordfrande Mao.

Ingeborg Amnus

2013-06-19

Personligt skrivet om en hndelse som antagit nstan mytologiska proportioner i svensk historia.

Fr mycket fakta. Fr mycket redogrelse. Intressant mne dock. Kunde frenklats frkortats avsevrt.

N

Nicholas Burman

2012-02-16

Glad att ha lst min favoritsosse PO Enquist 'Legionrerna' om baltutlmningen. Dock besviken p hur han kan hvda att de ca 125 av 165 som inte dmdes till arbetslger/fngelse fick leva i frihet i Sovjet. Nr han visste (1970) att de var fngar i sitt eget land, ej ens fria att rra sig fritt dr... Hans imaginra brev till massmrdarn Mao ger inga pluspong det heller. Men en intressant och saklig redogrelse bjuder han lsaren p...

G

greger andersson

2012-01-16

r mer av ett dokumentrt/historiskt dokument fast frfattaren benmner den som en roman. Lsupplevelsen blir lite lidande iom detta. Dock r uppslaget bde intressant, lrorikt och delvis utmanande. Enqvist har verkligen grvt djupt i Baltutlmningen och ger mnga kloka vinklingar till denna ven mnga fngslande personden presenteras boken igenom.

Maria Eriksson

2010-08-04

Boken r ett historiskt dokument ver en knslig "affr" i svensk politik, beslutet att lmna ut 146 balter till Sovjetunionen. P-O Enquist skriver vldigt utfrligt om alla delar av hndelsen, kanske nstan fr utfrligt. Men han r ju Underskaren och det som han vill komma fram till r sanningen s gott det nu gr. Det r i efterkrigstidens kaos, det r skuld, ideologiska minflt, rysskrck och opinionsbildning la 40-talet. Politiska frvecklingar.

Parallellt lser jag ett avsnitt i boken "Ett annat liv" dr har berttare om arbetet med "Legionrerna" vilket tillfr ngra nya perspektiv. Den var vldigt kontroversiell nr den utgavs 1968.

Kenneth Olausson

2010-03-20

E. r en god frfattare, en av vra bsta faktiskt. Han skulle kunna beskriva varje spik i en spikmatta, s att deras individuella karaktrsdag blev tydliga fr oss lsare. Och vi skulle f lra knna alla pormaskarna i de svettiga ryggar som lagt sig p sagda spikmatta. Det r ungefr det hr han gr i boken. Iimponerande och yrkesskickligt, onekligen. Men lngtrkigt i lngden. Men jag skall ge den ett nytt frsk lngre fram i .livet.