Legend

Matheson, Richard

| 2010

Flag from sv

223


Ray Bradbury har kallat honom en av 1900-talets viktigaste författare: Richard Matheson, författaren bakom Legend - en av skräckgenrens absolut största klassiker. Robert Neville är den siste mannen på jorden - men han är inte ensam. En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten - män, kvinnor och barn - har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod. Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning. Så...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nicklas Björk

2018-06-10

Betyg

Efter att sett igenom de (än så länge) tre filmatiseringarna, så var det äntligen att läsa boken som filmerna bygger på. Boken har en underbar premiss och jag älskar att vår huvudperson är en man med många brister. Han super och värdelös. För att lära sig saker som t.ex. medicin, så måste han läsa sig till den kunskapen. Under tiden jag läser LEGEND reflekterar jag över hur jag hade hanterat sådan situation. Boken väcker tankar och visar på hur sköra vi blir när vi blir isolerade från omvärlden. Att världen som han lever i har befolkats av vampyrer kan idag upplevas som ett tröttsamt tema, men man måste komma ihåg att boken är från 1954 och gissningsvis först med sitt upplägg. Jag rekommenderar varmt LEGEND och vill man se värdig filmatisering på boken är mitt tips THE LAST MAN ON EARTH (1964) med Vincent Price i huvudrollen. 2007 kom en nyinspelning med Will Smith i huvudrollen, vilket är också en sevärd produktion, dock med usla dataeffekter. Hur som helst: Läs boken!

Kamali 

2014-07-26

Betyg

Inte så läskig som jag trott, även om ett stycke var det mest skrämmande jag läst på väldigt länge. Väldigt ojämn. Ibland riktigt långtråkig, ibland sjukt spännande. Läsvärd.

G

Gunilla Jönsson

2012-02-22

Betyg

Storyn i boken är bättre än filmen.

Per Englund

2011-08-05

Betyg

Bättre än filmen!!!

Miriam T

2011-07-21

Betyg

Detta är en spännande historia med stämning likt ”28 dagar senare” fast där jordens befolkning inte har utrotats av Zombies utan av Vampyrer. Man följer Robert i sin kamp mot inte bara hans vampyrgrannar utan även ensamheten och galenskapen som kommer krypande. Hur skulle du må om du var ”ensam” kvar i världen? Där hans grannar dessutom inte bara är döda hjärnbefriade moster (som Zombisar ofta beskrivs), de kan nämligen prata och retas med honom också. [...]

Läs hela recensionen på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/06/legend-av-richard-matheson.html

T

Tobias Josefsson

2011-07-21

Betyg

Snabbläst, underhållande, visst mått av eftertanke. Önskar att den hade varit längre och djupare!

E

erik linge

2011-05-30

Betyg

en av de absolut bästa inom "post-apokalyps" sfären

Eyez Only

2011-03-15

Betyg

Filmen var kass, men boken är desto bättre. Så brukar det ju vara i och för sig. Missa inte denna lilla vampyr-pärla!

A

Anna Nyman

2011-02-25

Betyg

Nä...

Lena Floser

2011-02-23

Betyg

Så ska en vampyrroman skrivas.

Betyg

Jag gillar denna bok, den är helt underbar men den var inte som jag tänkt mig.

Liza Bolin

2010-12-20

Betyg

Helt briljant bok som inte alls får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. En kombination av Robinson Crusoe och Dracula, med en bitter, ganska osympatisk huvudperson, och en skarp samhällsblick gör Matheson en riktigt bra horror-science fiction bok; värdig kanon!

O

Oscar Rooth

2010-12-04

Betyg

Se min recension på dagensbok: http://dagensbok.com/2010/10/31/richard-matheson-legend/

Torbjörn Nilsson

2010-06-07

Betyg

Det var så här de skulle gjort filmen, speciellt slutet på boken är så otroligt mycket bättre.

Louise A

2009-12-11

Betyg

Otroligt bra som film!