Laterna magica

Bergman, Ingmar

| 2022

Flag from fi

Mestariohjaaja Ingmar Bergmanin omaelämäkerrallinen teos on koukuttava matka taiteilijan sieluun. Kirja kertoo Bergmanin elämän keskeisistä tapahtumista lapsuudessa ja matkasta ohjaajaksi. Teos on käännetty liki 30 kielelle ja saanut nimensä diaprojektorin edeltäjästä taikalyhdystä, eli laterna magicasta. Kun Bergman sai tällaisen lapsena lahjaksi, oli uravalinta sinetöity. "Ingmar Bergman on muistelmissaan samanlainen kuin elokuvissaan: sisäisesti johdonmukainen ja siksi vakuuttava, mutta ei aina miellyttävä eikä tasapuolinen. Hän on myös kirjailijana kaikkein korkeinta luokkaa. Kirjan lukee yhtä kyytiä ja jo lukiessa surettaa että kohta se loppuu." - Helsingin Sanomat

Lovisa Ståtenhag

2018-05-11

En inblick i Ingmar Bergmans tankar. Självutlämnande, välformulerat och levande. Om livet bakom kameran och på teatrar inneslutet i upplevelser från barndomen.
Gav mig en vidgad bild av hans person och genialitet, men i ärlighetens namn en del dryga passager, svåra att läsa med intresse. Han beskriver livets betingelser på ett träffsäkert levande sätt, men detta språk finner man också i Den goda viljan. Ska jag läsa om någon bok av honom för hans livfulla språks skull så väljer jag nog Den goda viljan. Om jag vill fördjupa mig ytterligare i personen Bergman finns åtskilliga andra memoarer också, även om denna har sitt läsvärde som självbiografi.

Anders Nilsson

2015-10-01

Läste om boken efter 20 år. Detta är ju en genialisk bok. Kraft, brutalitet, humor, och vilka formuleringar! Han måste varit en ohygglig man.

Lars Isaksson

2012-10-28

En oerhört naken och självutlämnande biografi av denna egocentriske och mörka man. Bitvis rolig och bitvis gripande.

Monika Häägg

2011-06-12

Spännande och dramatisk läsning! Speciellt för en teatermänniska som jag.

Nils Thor

2010-05-26

Läser om den. Den här gången tyckte jag inte om den. Tycker att Bergman koketterar med sitt självutlämnande. Han framstår också som väldigt självömkande.

Mats Ahlgren

2010-04-23

Bergman är befriande osentimental när han beskriver sitt arbete. Det är bokens behållning för mig.

Karin .

2010-01-15

Står påbörjad, men ej färdigläst i Bokhyllan.