Lång väg hem : en barnsoldats berättelse

Beah, Ishmael

| 2008

Flag from sv

83


Med det blodiga diamantkriget i Sierra Leone i färskt minne kommer här historien som skildrar dess helvete från en barnsoldats perspektiv; Ishmael Beah var tolv år när han tvångsrekryterades till regeringsarmén. Hans historia lämnar ingen oberörd. "Det var en gång en jägare som gav sig in i djungeln för att skjuta en apa. Han hade bara letat i några minuter då han såg apan sitta bekvämt på en gren i ett lågt träd. Apan märkte honom inte, trots fotstegens tilltagande krasande mot de torra löven när han närmade sig. Då han kommit tillräckligt nära och tydligt kunde se apan tog han skydd bakom ett träd, höjde geväret och siktade. Just som han skulle krama avtryckaren sade apan. "Om du skjuter mig kommer din mor att dö, och om du låter bli kommer din far att dö." Apan satte sig tillrätta, mumsade på sin mat, och kliade sig då och då förnöjt på huvudet eller på sidan av magen. Vad skulle du...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Läste på svenska. Fruktansvärd men viktig sann historia om en barnsoldat i Sierra Leone. Bra skriven och väldigt lagom - vilket måste vara en otroligt svår balans när man berättar just den här orättvisa och hemska historien.

A

Anki Vincent

2013-08-06

Betyg

Så gräslig läsning om barn som tvingas ut i krig. En bok för skolan tycker jag

Elsa Hultgren

2012-06-01

Betyg

Otroligt bra, gripande. Det är svårt att förstå hur så många barn tvingades växa upp under så hemska förhållanden. Bara tanken på att berättelsen faktiskt är en sanning får en ju att nästan börja gråta. Hemska sagor är en sak, men hemska sanningar är helt ofattbart.

Sara Sandquist

2011-08-16

Betyg

Det är en väldigt gripande historia. Jag är född 1981 och Ishmael är född 1980, vilket gjorde att jag hela tiden jämförde med vad jag gjorde samtidigt.

A

Agnetha Gustavsson

2010-12-18

Betyg

Tänk så många barn som måste bli vuxna alldeles för fort pga så många hemskheter som pågår runt om i världen. Det är en otroligt gripande berättelse som troligen inte kunde ha berättats av någon som inte upplevt historien själv.

Linda Åslund

2010-08-27

Betyg

En berättelse med verklighetsbas som verkligen gör ont. Barn, krig, barn som måste kriga. Sägnen om apan säger mycket.

marre marre

2009-05-21

Betyg

En riktigt stark bok som grep mig. Här hymlas det inte med beskrivningar av hur livet som barn kan vara mitt i ett inbördeskrig.

Denna berättelse följer mig flera dagar efter att jag läst ut den