Landhöjning två centimeter per natt

Virdborg, Jerker

| 2001

Nussedutt är ensam hemma hos sin flickväns föräldrar. Det är fotboll på TV. Då ringer en släkting på dörren, hon vill ha sina smycken. Och hon vill aldrig gå. Far och son är på väg till en blåsig håla i Belgien. Fadern förolämpar i vanlig ordning taxichaufför och incheckningspersonal, och sonen längtar alltmer intensivt efter att få slippa. Plötsligt får han en idé. En man blir uppringd av en bekant som behöver hjälp. De måste leta reda på en borttappad leksak inne i en tågtunnel. Mitt i natten.

Lars Willfors

2014-07-14

Upsala Nya Tidning skrev i samband med lanseringen: "En bok som präglas av mognad, humor och värme, och som därtill känns befriande opretentiös." Jag är oenig på VARJE punkt. Virdborg verkar inte riktigt veta vad han ska göra med novellformatet, och praktiskt taget varenda berättelse slutar mer eller mindre slumpmässigt, utan att någon dramaturgisk effekt att tala om hinner uppnås i något led. Det finns INGET som är roligt med den här boken (vilket inte behöver hållas emot den). Det finns heller INGEN värme, utan såväl stil som de scenarier och personer som skildras präglas av en lika frostig atmosfär som någonsin romandebuten "Svart krabba". Befriande opretentiös? Kyss mig. Ändå: detta är en serie vardagsbetraktelser som inte riktigt är vardagsbetraktelser, och som alla präglas av det olustiga, närmast kusliga stråk som kännetecknar författarens senare produktion. Trevlig/otrevlig!

L

Linn Kjöllerström

2011-11-27

Noveller är svåra att skriva men Virdborg lyckas få mig att känna obehag med få medel. Storslaget och välskrivet. Skickligt på hög nivå.