
Herlige portrett av engelske overklassedamer. Oppfølgeren til fjorårets svært kritikerroste Døde hvite menn, en bok om eksentriske britiske menn fra 1900-tallet. Denne gangen handler det om kvinnene. Om en av de mer ukjente Mitfordsøstrene, Deborah, som ble hertuginne av Devonshire. Om Jennifer Paterson og Clarissa Dickson Wright, de to kokkene som for rundt i en motorsykkel med sidevogn i matprogrammet Two fat ladies. Om Margaret Argyll, som falt ned en heissjakt og ble nymfoman. Om Sylvia Brett, som vokste opp ved Windsor Castle, men ble dronning over hodejegerne på Borneo. For å nevne noen.
Visa mer
Recensioner
Betyg
Jag gillar excentriker, särskilt de klassmedvetna britter som gör det med stil. Men skvallernivån kan bli för hög. "Ladies" pendlar mellan betyget 2 och 4. Han börjar med kvinnorna bakom matlagningsprogrammet "Two Fat Ladies". Jag har bara sett ett enda avsnitt men det räckte. De är excentriska och udda. Men kapitel 2 om Consuela, hertiginna av Marlborough, är rörigt och jag höll på att ge upp. Nästa var inte heller någon höjdare. Mot slutet kommer dock bokens bästa och mest intressanta kapitel om Mary Whitehouse. Kvinnan som stred mot BBC för god smak och framför allt människors personliga integritet. Det var intressant mediehistoria och inte minst upplysande att veta att den hatade Mary Whitehouse som inte gav sig för någon på ålderns höst fick hedersbetygelser från oväntat håll. Men som någon säger i avsnittet: "man kan göra fisksoppa av ett akvarium, men inte ett akvarium av fisksoppa". Nu har vi den medieutveckling vi har.
Betyg
Den är lite lustig i sig denna förkärlek till excentriska brittiska överklassdamer, jag delar den med Hakelius och läser med förtjusning de detaljrika historierna kring några exemplar av denna utdöende sort av ladies. Och som alltid, denna typ av litteratur är ju lite som att läsa en skvallertidning, småkittlande,avkopplande.