Kvinnors liv

Munro, Alice

| 2018

Flag from sv

23


Kvinnors liv är den enda romanen av Nobelpristagaren Alice Munro. Den gavs ursprungligen ut 1971 men kommer nu för första gången på svenska, förtjänstfullt översatt av prisbelönta Rose-Marie Nielsen.   Berättelsen om Del Jordan, som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi om författarens resa in i vuxenlivet. Del bor på sin fars gård, där hon mest umgås mest med sin yngre bror och en excentrisk ungkarl, vän till familjen. När hon börjar tillbringa mer tid i staden omger hon sig för första gången med kvinnor: sin mamma mor, moderns hyresvärd och sin bästa vän Naomi. Genom dessa kvinnor och i sina egna möten med sex, moderskapet och döden, utforskar Del de mörka och ljusa sidorna av kvinnligheten.    Alice Munro, född 1931, tilldelades 2013 års Nobelpris i litteratur, med motiveringen den samtida novellkonstens mästare . 

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

2019-02-19

Betyg

Munros format är novellen. Här i romanformen tycker jag inte det stämmer lika bra. Det blir inte samma spänst och koncentration. Sen en annan aspekt och det är svårigheten att helt lämna den roman man just läst, helst om den varit stark, bra och gjort intryck. I mitt fall fick läsningen av Munros roman avlösa Darrieussecqs underbara Härligt är att leva här. I jämförelse (skall man göra det?) blev Kvinnors liv lite tungfotad och inte den läsupplevelse jag hoppats på.

Solveig Andersson

2018-09-21

Betyg

Alice Munro befäster sig åter som en av de stora inom underhållningslitteratur som berör. Med små enkla medel skapar hon här en mästerlig roman som det är svårt att lägga ifrån sig. Stark, rörande och superb! Läs den!