Kvinnan utan egenskaper

Niklas Ekdal

| 2010

Flag from sv

46


Det är svenskt 1950-tal, folkhemmets födelse, när en ung pojke i Skåne utsätts för ett fruktansvärt övergrepp. Femtio år senare är han ett psykiskt vrak och bearbetar det förflutna genom att skriva noveller. Hans psykiater My Bring på Karolinska sjukhuset är den enda som får läsa de märkliga berättelserna. Finns det någon sanning bakom de groteska scenerna eller är det bara fantasier i en sjuk mans hjärna? När patienten blir mördad, och Mys tonårsdotter Juni samtidigt försvinner i Oxford, dras hon in i en medicinsk mardröm från det förflutna. Tillsammans med sin närmaste väninna, polisen Johanna Tott, tvingas hon konfrontera krafter som har både vetenskapen, staten och kapitalet på sin sida. De inser att något som hände...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Annika Olsson

2012-08-22

Betyg

En spänningsfylld och intressant thriller.

Anna-Karin L

2011-09-26

Betyg

Gillade både språket och upplägget. Både spännande och skrämmande!

Marianne Strandberg

2011-07-30

Betyg

Intressant. Annorlunda upplägg. Skrämmande om med. forskning. Lite för mycket att hålla samman. Det är nästan en fyra, men inte riktigt.

E

Erik Gerlof

2011-03-28

Betyg

Till skillnad från den förra boken "I döden dina män" håller denna hela vägen

Camilla Eriksson

2011-02-16

Betyg

En mycket bra thriller om makt, medicinforskning och dess konsokvenser om forskning, en delvis baserad roman på historiska händelser.

Fiona *

2010-10-18

Betyg

En eloge till att kvinnoporträtten faktiskt imponerar en smula.

Elisabeth Karlberg

2010-10-05

Betyg

Vill också tilläga att jag tycker mycket om Niklas språk. Språket är så viktigt för helhetsintrycket. Utan ett bra språk spelar det ingen roll om intrigen i sig kanske är bra.

Elisabeth Karlberg

2010-10-05

Betyg

En riktigt spännande och kuslig bok med viss verklighetsbakgrund. Jag bara läste och läste och läste. Måste ju veta hur det skulle sluta..........

eva lundgren

2010-09-19

Betyg

Inte riktigt lika vass som den första, men väl värd besväret!

Kristina Simar

2010-08-18

Betyg

Recension av Niklas Ekdals bok Kvinnan utan egenskaper

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 424 sidor.

Niklas Ekdal är förre detta politisk chefredaktör på Dagens Nyheter och programledare i Axess television. Han har också varit chef för ledaravdelningen på Expressen och arbetat som analytiker på försvarsstabens säkerhetsavdelning och som FN-officer i Libanon och Saudiarabien. Niklas bor med sambo och tre barn på Södermalm i Stockholm. Tillsammans med Petter Karlsson skrev Niklas boken Historiens 100 viktiga svenskar. Kvinnan utan egenskaper är andra boken om Johanna Tott som vi lärde känna i bästsäljaren I döden dina män.

Handling: På 1950-talet i Skåne utsätts en pojke för ett fruktansvärt övergrepp. Han blir svårt psykiskt sjuk efter det, och när han blir vuxen bearbetar han övergreppet med att skriva noveller om det. Alla noveller handlar om samma sorts övergrepp, men miljöerna är olika. Hans psykiater My Bring är den enda som får läsa hans noveller. Är novellernas handling sanna? Eller bara sjuka fantasier?

När Mys dotter Juni försvinner från sin skola i Oxford i England, åker hon dit tillsammans med sin fostersyster, polisen Johanna Tott. När de inte hittar Juni under den helgen de är där, åker My hem igen, medan Johanna stannar kvar för att fortsätta leta efter Juni.

När My Bring kommer hem får hon beskedet att hennes patient blivit mördad. My tar kontakt med polisen, men de tror att det är ett vanligt rånmord och vill inte lägga något större vikt vid mordet. My däremot tror att det beror på övergreppet och hon börjar en utredning på egen hand. Hon kommer in på obehagliga forskningar som gjordes från 1950-talet fram till 1970-talet.

I England fortsätter Johanna Tott att leta efter Juni. Hon tar hjälp av Journalisten Kalle Holm. Letandet efter Juni tar henne till Uruguay och ett företag som heter Oxmed. Ska Juni återfinnas? Och kommer psykpatientens mördare att hittas?
Boken är en fiktiv berättelse, men baserad på verkliga historiska händelser.

En enormt spännande och välskriven roman, som innehåller allt: övergrepp, mord, missbruk och försvinnande. Vissa delar av boken är så spännande att pulsen ökar med spänningen och det går bara inte att sluta läsa. Niklas Ekdal kan gestalta och skriver på ett personligt och underhållande sätt. Jag har aldrig läst något av honom förut, men efter denna bok kommer jag att ha koll på hans nästa utgivning. För den boken vill jag inte missa.

Betyg 4/5 Kristina Simar