For sin debut De kapable ble Klas Ekman tildelt Crimetime Award for Årets krimdebut 2021 og hyllet i svensk presse. Kusinen er hans etterlengtede andrebok! Kusinen er en mørk psykologisk thriller om tillit, skyld og selvbedrag. Klas Ekman skjærer presist i en families suksessfulle og velstående overflate, og skildrer på enestående vis en historie om mennesker som graver sin egen grav. Som nylig singel og arbeidsledig er førtiårige Fanny det sorte fåret i en suksessfull familie. Hun får derimot en ny start når hun i et familieselskap gjenopptar kontakten med kusinen sin, den perfekte Ulrika. Fanny blir invitert til å tilbringe sommeren med henne og hennes velstående ektemann. Sommeren med kusinen begynner som en drøm. Søskenbarna nyter det idylliske kystlandskapet med sene kvelder og god vin. Men hverdagen kan ikke holdes unna for alltid, og etter hvert begynner idyllen å gnisse. En kveld...
Bokens handling är i grunden rätt så simpel i form av att huvudkaraktären förlorar det mesta i sitt liv, så som kärleken, hemmet och arbetet. En karaktär som jag tror att många av oss också kan känna igen oss i, en person, Fanny, som inte riktigt hittat rätt i livet och som nu står inför en tuff tid och söker sig till familjen för stöttning och hjälp. Denna gång i form av en kusin, Ulrika och hennes man Peder som ställer upp med hushåll och en sommar full med aktiviteter och ett djupdyk in i den mörka vardagen.
En handling som är rätt simpel och kanske i sig inte låter så värst spännande men det är när självaste boken kommer igång som handlingen blir lite mer komplicerad, spännande, brutal i vissa stunder och fylld med avundsjuka, skuld och mörka hemligheter.
Bokens karaktärer är väldigt få men väldigt komplicerade så för mig är det alldeles lagom med personer att hålla reda på, huvudkaraktärerna är ju såklart de som är mest komplicerade och intressanta och får en bra plats i storyn rakt igenom boken. Flera av karaktärerna är inte bara komplicerade utan de är även väldigt intressanta, för mig som läsare fastnade jag rätt så fort för huvudkaraktären, Fanny, och fattade lätt tycker för henne tidigt i boken. De andra två huvudkaraktärerna, Ulrika och Peder, hade jag lite svårare för att fastna vid men det är ju rätt förklarligt i och med att de två är rätt så manipulativa, självcentrerade och rätt så snobbiga.
Klas Ekman är precis som i hans debutbok väldigt skickligt på att skriva en story som får läsaren att sugas in i handlingen och karaktärerna, man kan lätt känna igen sig i flera situationer samt huvudkaraktären. Kapitlen är detaljerade med bra dialoger och miljöbeskrivningar, eftersom boken är skriven i jag-form är det huvudkaraktären Fanny som leder oss genom boken och det på ett bra sätt dessutom. Boken är enligt mig lagom lång och har lagom långa kapitel utan att det blir för långdraget och för mycket irrelevanta stycken, ett stort plus.
Boken är en spänningsfylld bok med en del överraskningar, tvistar och vinklar som jag inte riktigt var beredd på. Dock var det även några saker som var lite för självklara och som jag kunde räkna ut rätt så snabbt men överlag blev jag överraskad av bokens slut som för övrigt var väldigt bra.
Karaktärerna är välskrivna på det sätt att de kompletterar varandra samtidigt som de även konkurrerar varandra på ett sätt som gör boken mer intressant och detaljerad. De kvinnliga huvudkaraktärerna är så lika men ändå så olika att det är svårt att skilja på dem emellanåt, eftersom de är kusiner är det såklart inte så konstigt men ändå gillar jag det perspektivet lite extra mycket i boken.
Kusinen av Klas Ekman är en riktigt bra thriller som får en som läsare att sugas in i handlingen och karaktärerna. En bok som är väldigt svår att lägga ifrån sig, en bok som börjar och slutar med spänning, precis som det ska vara. Jag rekommenderar denna boken starkt till alla som är ute efter spänning, familjeintriger och lite avundsjuka!
Betyg: 4,5 av 5 - 📚 - Den här boken, Kusinen, är en spänningsroman och det är författaren Klas Ekmans andra bok i den genren. Den första boken hette De kapabla och kom ut för cirka två och ett halvt år sedan. Den var mycket, mycket bra, och fick högsta betyget av mig. Den här nya boken, Kusinen, är helt fristående från den förra boken. Och den här boken var också mycket bra, även om jag tyckte att den inte var riktigt lika bra som den förra boken. Fast ändå mycket bra, och den får det näst högsta betyget av mig. Spännande, lättläst, oförutsägbar, och som sagt var, mycket bra. Och jag kan varmt rekommendera boken. Lyssnade på boken, som var mycket bra inläst av en av mina absoluta favoriter, Lo Kauppi.