Kungariket

Nesbø, Jo

| 2020

Flag from sv

39


Roy är en mekaniker som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs när hans lillebror Carl återvänder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer. Carl är en entreprenör och vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda. Roy har alltid skyddat Carl, men kanske har lillebror gått för långt för att Roy ska kunna hjälpa honom denna gång. Ska han ta vara på sin broder?Jo Nesbøs nya fristående thriller är precis som älskade Sonen ett ödesmättat familjedrama med arketypiska drag, med en mångbottnad och gastkramande intrig som kan mäta sig med de bästa böckerna om Harry Hole.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Tarja Ahlgrén

2022-07-01

Betyg

Så in i vassen bra !

J

Jullan B

2022-03-31

Betyg

Hade aldrig läst något av Jo Nesbo tidigare när jag började läsa denna bok. Var i början mest irriterad på språkbruket (var och varannan mening avslutas med ”...som de säger” och att det var en del felaktigheter här och där (författaren eller översättarens fel?) i meningsuppbyggnaderna. Till exempel användes uttrycket ”från bakom” rätt ofta. Som att någon tittade upp ”från bakom” bokhyllan och liknande. Språkpolisen i mig hakade upp mig på alla dessa fel samtidigt som storyn i början inte engagerade.
Men allt eftersom man läste blev boken bara bättre och bättre. Karaktärerna blev intressantare, framförallt Roy med sin lågmälda kvicktänkthet och den sårbara men utåt hårda personlighet som växte fram. Det som jag störde mig på i början förläts helt och hållet i och med bokens utveckling till en mycket gripande och spännande bok som faktiskt var svår att överhuvudtaget lägga ifrån sig. Komplexiteten i karaktärerna och deras inbördes förhållande till varandra, samt de parallella händelserna i både nutid och dåtid som allt eftersom knöts ihop och resulterade i att man förstod mer och mer hur saker och ting hängde ihop. Det kunde inte ha blivit mycket bättre skrivet. När boken tog slut kände jag en slags tomhet en stund efter, som man gör när man har läst en sådan här bra bok. Jag ville aldrig att den skulle ta slut. Så, boken får 5/5 av mig och det blir definitivt mer Jo Nesbo framöver.

Betyg

Välskriven bok som jag läste ut på en dag, så den är även lättläst enligt mitt sätt att se på den.
En handling som driver framåt.
Ändå lågt betyg - för att vara en bok av Jo alltså.
Föredrar böckerna om Harry Hole. Kanske därför jag inte fastnar för Roy och Carl.

B

Betty Carlsson

2021-06-16

Betyg

Ingen riktig deckare

Jan Banan

2021-05-10

Betyg

En otrolig historia och imponerande författad. Hur mycket jag än gillar Harry Hole böckerna, kan jag ändå tycka att Nesbö är som bäst i de fristående böckerna där han kan släppa på allt han har inom sig.

E

Ewa H

2020-11-11

Betyg

Gärna 4,5. Detta är ingen vanlig deckare, det är en stor roman. Visserligen en något skruvad historia, men ack så snillrikt ihopkommen! Ett avgrundsdjupt mänskligt mörker kombinerat med stark kärlek, härlig miljöskildring och ett fantastiskt välskrivet språk. Wow!

Henrik Johansson

2020-11-08

Betyg

Rätt makabert och utmanande om arketypiska ensliga män på landet.En riktigt spännande historia

Monika W

2020-10-14

Betyg

Det finns vissa författare vars böcker, oavsett vad, automatiskt hamnar på min autobuy. När en av dessa böcker erbjuds mig som recensionsexemplar så är det helt omöjligt att säga nej. Kungariket av Jo Nesbø är precis en sådan bok. Dagen efter den kom med posten började jag läsa. Och det var med en viss oro. Detta är den första fristående jag läser av honom och texten på baksidan hintade om att detta inte alls skulle vara någon deckare/thriller.

Faktum är att Kungariket påminner lite om Stina Jacksons Ödemark. I alla fall vad gäller tema. Det handlar om familjer och deras hemligheter. Skam och skuld. Dock är det inte alls lika magisk och vibrerande stämning här, utan mer hårdkokt. Precis som en Nesbø "ska" vara, men ändå lite mjukt. Ungefär som självaste Harry Hole (som ju detta inte är en bok om). Beskrivningen av byn och de som bor där gäller inte bara för byar norröver, den passar alla små byar. Bland annat den jag själv växte upp i.

Kungariket är inte någon deckare eller thriller. Med en annan författare så hade den aldrig hamnat på deckar-/thrillerhyllan. Det känns orättvist mot boken och inte alls bra att läsare kan ha felställda förväntningar. Det här är nämligen en riktigt bra bok. Om man inte förväntar sig en deckare/thriller.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2020/10/kungariket-av-jo-nesb.html