Tolv år gamle Sam har blitt opplært til å bli en av verdens sterkeste og dyktigste agenter. Sammen med Kung Pow-mester Ju og datageniet Aisha jobber han for å stikke kjepper i hjulene for verdens onde krefter. Og siden det er skurker overalt, blir det mange kjepper! I "Dødens dal» reiser Sam og Master Ju til Uganda for å finne ut hvorfor jungelen plutselig har blitt tømt for alle gorillaer. Sporene fører rett til Dødens dal, der ingen mennesker har våget seg inn på flere tiår. Ved hjelp av den lokale toppagenten Lucky Mbete og hennes kunnskap om jungelen, klarer de å komme seg inn i dalen, og de innser snart at de står overfor et av de farligste eventyrene de noen gang har vært på.
Jag läser högt för eleverna ur Kung Pow: Dödens dal. Det gör även min kollega i den andra fyran, samt femmorna och 6:orna på vår skola.
Eleverna ÄLSKAR den! Det finns inte på kartan att inte läsa högt ur den varje dag. Jag prövade en dag, så jag vet att det inte går. Jag får ett spontant JAAA, när jag säger att jag ska läsa högt ur boken. Eleverna är riktigt engagerade i historien och tycker den är både spännande och rolig.
Historien innehåller mycket action och den får vara både fantasifull men också en aning brutal, så till vida att det finns de som dör i boken. Det för tankarna till Fantomen, Agent X och Karate Kid, men med härlig humor. Det är korta kapitel, så därför är det lätt att bara läsa ett kapitel till och sedan ett till och så ännu ett.
Femmorna, som blev klara med boken förra veckan vill höra fortsättningen. Vi har bara fyra kapitel kvar. Jag blev dock tvungen att läsa ut boken själv. Kunde inte vänta till måndag.
Så det här är ett hett tips till åldern 9-12 år. Om inte förr, så definitivt något för läslovet.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-10-05
Välkommen till en ny bokserie full av fartfylld action och humor där Kung Pow-mästaren Ju har tagit tolvåriga Sam under sina vingar. Sam är föräldralös men blev utvald för att föra vidare Kung Pow-kampsporten och bli en kraftfull agent.
De två tillsammans med datageniet Aisha bildar ett stark team på hemliga avdelning 33 vars mål är att bekämpa de absolut största skurkarna.
Mästare Ju visar sig vara lite vimsig och extremt mobilberoende. Något som ger uppkomst för många humoristiska situationer.
Jag var nyligen på en bokfrukost där Lindholm och Lindqvist presenterade Kung Pow-böckerna.
De berättade att de med sina böcker vill locka de som läser minst till läsning, att deras böcker hoppas vara inkörsport till ”tyngre” litteratur. Alltså var deras huvudsakliga målgrupp läsovana mellanstadiekillar som gillar dataspel och action. Böckerna är händelserika med ett snabbt tempo som bibehåller barnens intresse även när läsningen känns kämpig för övrigt.
Jag har inte högläst dessa böcker för A (9 år) utan han har fått sätta tänderna i dem själv. Han började fredag eftermiddag med ”Dödens dal” och på lördagen vid lunchtid var ”Game over”-boken slut.
Han tyckte alltså så mycket om böckerna att han avverkade dem på mindre än ett dygn och sedan gav dem betyg 5 av 5 ⭐️.
Eftersom jag inte har läst böckerna är denna recension framförallt As åsikter. Därför har jag svårt att berätta något utifrån mitt perspektiv. T.ex ang normer.
Men vad jag läst/sett så verkar skaparna ha haft ett visst normperspektiv.
Flera olika hudfärger synliggörs och datageniet Aisha är förutom tjej också rullstolsburen. I ”Dödens dal” verkar det även vara en kvinnlig lokal agent som hjälper teamet. Men jag vet alltså inte hur författarna har formulerat sig genom boken, men jag får en bra magkänsla av det jag sett hittills.
Kanske inte den mest givande recensionen men eftersom A (9 år) tyckte så mycket om böckerna vill jag ändå tipsa. Det känns verkligen som skaparna har lyckats med sitt upplägg för att få en svårflörtad målgrupp att börja läsa.
Kung Pow-serien finns både som fysiska böcker och ljudböcker.
Obligatoriska böcker till alla skolbibliotek!