Kun pimeys peittää maan

Lihammer, Anna

| 2015

Flag from fi

144


On vuosi 1934, ja pimeys laskeutuu Euroopan ylle. Saksassa natsit ovat nousseet valtaan ja Ruotsissa nuijitaan läpi tiukka sterilisaatiolaki. Uppsalan yliopiston anatomian instituutin kellarista löydetään huomattava tutkija kammottavasti murhattuna. Ruumisaltaaseen nakatun vainajan kallossa on merkillisiä jälkiä. Murhatutkimuksia johtaa omapäinen komisario Carl Hell apunaan radikaali poliisisisar Maria Gustavsson. Murhaajaa jäljittäessään kaksikko joutuu astumaan yhteiskunnan ylimpiin piireihin, joissa kumpikaan ei ole kotonaan.Esikoisromaanissaan Kun pimeys peittää maan arkeologi, FT Anna Lihammer tunkeutuu syvälle 1930-luvun ruotsalaiseen kansankotiin. Tarkkanäköinen rikosromaani valittiin viime vuonna Ruotsissa parhaaksi esikoisdekkariksi. Tietokirjoillaan Lihammer on jo voittanut muun muassa vuoden parhaan historiateoksen palkinnon.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Åsa G

2017-05-21

Betyg

Temat för boken kändes lovande. Scenen är en grupp rasbiologer i Uppsala på 1930-talet, vilket ju kunde bli hur intressant som helst. Boken fångade inte mitt intresse - huvudpersonerna berörde inte eftersom man fick veta så ytterst lite om dem. Det var också mycket svårt att få en bild av hur detta udda/okonventionella par samarbetade i utredningen (de verkade ju knappt prata med varandra förrän på slutet), och jag har inget behov av att läsa fler böcker i samma serie

Ilirwen

2016-12-15

Betyg

Fantastiskt bra historisk deckare som utspelar sig på 1930-talet. Det är en tid som har mycket gemensamt med vår egen, sorgligt nog. Författaren är arkeolog men här visar hon att hon satt sig in i en av våra mörkaste tidsperioder, i alla fall i modern tid. Man sympatiserar lätt med huvudpersonerna. Handlingen är fascinerande om än ganska deprimerande.

E

Ewa R

2016-09-14

Betyg

En skickligt skriven deckare som utspelar sig i 30-talets Stockholm och Uppsala. Har sällan läst en lika rafflande inledning. För mig som är mycket historiskt intresserad och har egna referensramar och kunskaper kring den tid som beskrivs fungerar det mycket bra. Genusperspektivet kommer med på ett märkligt sätt, men jag tror att hon har försökt skapa ett deckarpar liknande Barbara Havers och Lord Lynley(Elisabeth George böcker) och då krävs ju väl utmejslade karaktärer. Det blir hursomhelst spännande att följa dessa två. Ser fram emot att läsa nästa bok.

E

Ewa H

2015-12-29

Betyg

Det blev lite för tungt och ospännande när historiska fakta ska vävas in och vara en beståndsdel i en deckare på detta vis. Hemskheterna som skedde under den "rasbiologiska" tiden är så mörka att de överskuggar all fiction.

H

Helena Reinedahl

2015-05-06

Betyg

En bra deckardebut. Jag gillar skildringarna av 30-talets Uppsala, den akademiska inskränktheten, personskildringarna och ämnena som tas upp. Jag tycker inte riktigt att storyn håller hela vägen, men den fängslar mig likväl. Och det jag framför allt uppskattar är skildringarna av de två huvudpersonerna, även om de är ytterst sparsamt utmejslade så lockar de mig, jag vill veta mer om dem och ser fram emot att läsa nästa bok!

U

Ulla Olsson

2015-03-01

Betyg

Insiktsfullt från rasbiologins gyllene år i Sverige.

J

John C

2014-12-07

Betyg

Carl Hell tar sig an ett mord på anatomiska institutionen på Uppsala universitet 1934. Mordet har kopplingar till rasbiologiska institutet. Välskriven och spännande deckarroman som lånar kulisser från svensk historias mörkare sidor. Riktigt bra!

H

Harriet Axelsson

2014-11-29

Betyg

Håller med om att detta är en bra debutroman. Gillar ju alltid historiska perspektiv. Se det nazistiska tänket...

Betyg

Ledsen, men orkade bara till sidan 55.

Blommiga Barbro

2014-07-14

Betyg

Det råder ingen tvekan om att Anna Lihammer kan sin anatomi och jag gillar iden om att göra en trettiotals deckare- men den fungerar inte för mig, trots ganska brutala mord- så är det alldeles för mycket fokus på ganska meningslösa analyser om ditten och datten- och dessutom(fastän jag är feminist)- så är det alldeles för mycket genuspolitik för en deckare!

Hanna Bragberg

2014-02-23

Betyg

Trevlig deckare, men trettiotalsskildringen kändes märklig: diskuterade verkligen alla livets stora frågor med varenda (okänd) ny bekantskap och hade alla verkligen sin moraliska kompass så perfekt inriktad på trettiotalet?! Inget småprat här inte och inga tveksamheter kring rätt och fel, ont och gott!