Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Och därtill en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372. Kulturkvinnan föredrar helbildning framför halvbildning, är en mästerlig skildrare av komplexa mänskliga relationer och ser dialogen mellan könen som kulturens poäng. Faktum är att historien vimlar av briljanta Kulturkvinnor som genom sin blotta närvaro, sin innovativa verksamhet samt inte minst, sin intellektuella laserblick ifrågasätter Kulturmannens anspråk på att män är intressantare än kvinnor. Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset. Men förtvivla icke! I den här boken återupprättar jag könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnans...
Jag har aldrig angripit världslitteraturen på detta sätt och det är ögonöppnande att följa med i Witt-Brattströms slutsatser om de stora och viktiga verk som kvinnor producerat. Med mycket humor pekar hon tydligt och visar vad som var nytänkande och genialiskt hos var och en av dem. Hon drar också paralleller och gör jämförelser för att visa på deras unicitet jämfört med varandra och jämfört med stora manliga författare som försökt beröra samma ämnen eller verkat i samtiden.
Litteratur skriven av män framstår lite som en evig reproduktion av den ensamme filosofens egocentriska tankar om mannens upphöjdhet. Det är ofta kvinnor som verkligen förmår föda ut något nytt. Eller åtminstone är kvinnorna inte sämre än männen på att skapa världslitteratur, de är bara tystade, undangömda bakom böcker skrivna av manliga författare.
I bokens början presenteras en kulturell sanning: män läser nästan uteslutande böcker skrivna av män, medan kvinnor läser både män och kvinnor. Männen blir på detta vis halvbildade och kvinnor helbildade. Faktum är att detta inte bara står i boken, utan jag kan också se det i min pappas bokhylla; där finns ungefär en tiondel böcker skrivna av kvinnor. För mig är detta en feministisk kamp; jag önskar att mina bröder, min pappa och de killar jag känner skulle läsa samma böcker som jag, för att inse att deras världsbild bara är en halva, som bara kan fulländas om de ser den andra halvans perspektiv - och böcker kanske är det enda sättet att få dessa perspektiv att sjunka in? Det är min största feministiska sorg och besvikelse att min far och mina bröder mest troligt aldrig kommer att läsa de böcker som gav mig ett feministiskt uppvaknande.
Två favoritkapitel i boken är Jungfru Maria och Heliga Birgitta. Den senare kan jag inte låta bli att citera, eftersom hon hade, för mig, ögonöppnande teologiska resonemang: ””i dig blev den stora guden en pilt” eller med andra ord: I dig Maria blev den stora Guden en människa, en människoson”.
Kulturkvinnan är en bok att älska och även en värdefull bok att läsa parallellt med läsning av olika framstående kulturkvinnor. Boken Kulturkvinnan påmint mig om att det finns böcker jag måste läsa om med Witt-Brattströms kulturkvinnoglasögon på mig.