Kulturgrammatik

Herlitz, Gillis

| 1991

Flag from sv

15


Varje gång jag träffar nya människor brukar jag förundras över att inte alla tycker som jag. Jag som är svensk, välutbildad och klok. När jag sedan lär känna dom bättre förundras jag över att jag inte tycker som dom. Jag som är svensk, välutbildad och klok. Nya människor är alltid lika spännande. Den här boken handlar om att möta och umgås med människor från andra delar av världen. Vad vi kan lära av dem och vad de kan lära av oss. Kanske är det just i mötet med andra kulturer vi tydligast upptäcker vår egen kultur. Vårt eget sätt att leva och tänka. För att klara oss i ett nytt land måste vi kunna landets språk och språkets grammatik. Men lika viktig är den kulturella grammatiken. Vilka värderingar och normer som gäller. När man börjar se sig omkring kommer frågorna: - Varför snyter man sig inte i en grön näsduk i Libyen? - Varför talar en japan inte om för Dig att Du har fel?...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ullis N

2011-10-09

Betyg

Den här borde läsas av de som kommer i kontakt med andra kulturer - dvs alla.
Jag tycker själv att jag har stor förståeldse för att vi kommer från olika kulturerer, men jag inser att jag ändå har lite att jobba på i mitt tänk.
Efter den är boken har jag också en större förståelse för t ex hedersralaterade brott - inte att de sker, men vägen dit.
Mycket tänkvärd - i all sin enkelhet.