Kul i skogen : fakta, tips och lekar

Wiberg, Julia

| 2020

Flag from sv

1


Välkommen in i skogen! En spännande och förtrollande plats, men vad ska man hitta på där egentligen? Vad sägs om att bli en bajsdetektiv, en skogsakrobat eller kanske en experimentexpert? Med låga trösklar ger Julia Wiberg, känd från SVT:s barnprogram Djur med Julia, sina allra bästa tips på allt kul man kan göra i skogen. Är du en sån som älskar att klättra och klänga? Testa lekarna hänga gren eller hoppa pinnar! Är du nyfiken på små saker? Gör en krypruta eller upptäck alla spännande mönster som finns i naturen. Pysselsugen? Prova att skapa snygga halsband av rönnbär, och mycket mer. I skogen finns det verkligen något för alla! Boken är fullspäckad med spännande fakta, och med Maja Stens färgsprakande och fantasifulla illustrationer har skogen, djuren och växterna aldrig sett roligare ut.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Betyg: 3,5 av 5 stjärnor

Här är en faktabok om vår svenska skog som också är fullspäckad med olika förslag på skogsaktiviteter och lekar.
Här får du fakta och tips för att bli bajsdetektiv, spana på fåglar, tvätta kläder med björklöv och olika experiment med hjälp av naturens skafferi.
Författaren Julia Wiberg är känd från SVT:s barnprogram ”Djur med Julia” och detta är hennes barnboksdebut.
En fin detalj är att boken är skriven med mycket lust och nyfikenhet invävt, vilket säkert kan smitta av sig på barnen som fångas av boken.

Enligt nätbokhandlar så kategoriseras boken för 3-6 år men hemma hos oss är
det de äldre barnen som uppskattat boken. Fyraåringen tappade snabbt intresset och drog iväg. Här tror jag bokens upplägg påverkade henne. Exempelvis tycker hon det är jätteroligt med bajs men trots det så var uppslaget kring att bli bajsdetektiv ointressant. Här är det väldigt mycket text och hela tio olika djurs bajs beskrivs i textform samtidigt som det är otydliga illustrationer för de flesta - vilken bajskorv tillhör egentligen vilket djur? Vi är osäkra.
Vi hade gärna sett att det varit info om färre djur och mer tydligare avgränsade bajskorvar hos de olika djuren. Det hade förmodligen bjudit in mer till samtal och lockat även den yngsta mer.

I kontrast till fyraåringen så ville sjuåringen och tioåringen att vi skulle läsa igenom hela boken och tyckte den var bra. Speciellt den äldsta uppskattade alla olika tips på roliga skogsaktiviteter. Vi kommer helt klart återkomma till boken under sommaren och testa på de olika förslagen. Jag som vuxen uppskattar också att de olika tipsen i boken passar alla olika slags familjer oavsett ekonomiska möjligheter eller vana av friluftsliv. Denna bok kan man helt klart sticka i handen på ett barn med familj som aldrig besökt skogen och de kommer ändå ha stor användning av den och kunna testa på mycket olika roliga aktiviteter. Förslagen är nästan alla helt gratis, fint att även de med tajtare ekonomi är inkluderade. På samma sätt passar många av skogsaktiviteterna i boken bra för såväl förskolor som skolor. Jag kommer helt klart använda en del av tipsen till skogssamlingar i mitt jobb som förskollärare.

En bok full med roliga aktiviteter men jag personligen hade gärna sett att vissa faktauppslag hade tonats ner lite. Nu känns det som att författaren blev lite för ivrig i att förmedla så mycket fakta som möjligt. Efter tio år i förskolan så upplever jag att det är det vanligaste misstaget när det kommer till faktaböcker för förskolebarn. Majoriteten av förskolebarn tappar intresset när det blir för mycket fakta. Skulle säga att boken passar bättre till skolbibliotek för lågstadieelever vilka har mer tålamod än 3-4-åringar, generellt sett såklart.

För förskolebarn rekommenderar jag att du som vuxen läser boken innan och sen packa ner i ryggsäcken regelbundet under skogsbesök med barn. På så vis kan ni besöka enskilda bitar/uppslag i boken som passar den aktuella aktiviteten för dagen.