En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia ? ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens."Köttets tid" är en roman om människans behov av andlighet ? dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.Nominerad till Sveriges Radios romanpris 2020.
Bokens första del med Benediths upplevelser av Madrid och inte minst mötet med Mercuro lockar till vidare läsning. Men någonstans efter Mercuros berättelse när han och Benedith tillsammans försöker undgå hans öde, tappar jag intresset. Det är ett vilt fabulerande och mer än en gång går min tankar till radioprogrammet "På minuten". Det ena ger det andra. Personerna känns stereotypa och inte ens löftet på bokens baksida tycker jag uppfylls:
"Köttets tid är en roman om människans behov av andlighet i en ytterst kroppslig verklighet".
Här är hela min recension:
Lina Wolff gör mig inte besviken denna gång heller. Boken påminde berättartekniskt om De polyglotta älskarna, vilket förvånade mig. Men jag gillar det sättet, och jag älskade Polyglotta älskarna.
I Köttets tid är språket än en gång fantastiskt, dialogen trovärdig och, framförallt: jag tänker flera gånger på boken när jag inte läser, alltså efter och innan jag slagit ihop den för stunden. Den väcker tankar, äcklar, fascinerar, lockar till både skratt och eftertanke. Känns tidlös och högaktuell på samma gång. En mycket speciell bok som kommer att få stå kvar i bokhyllan.
2020-12-26
Märklig historia sedd genom olika människor. Människor som hamnar i dilemman och ibland gör oväntade val. Intressant och annorlunda bok.
Berättartekniskt påminner denna bok om De polyglotta älskarna. Författaren är en mästare på att binda samman olika berättarperspektiv och skapa oväntade situationer. Språket är poetiskt och historien intressant, men för mig blir tyvärr startsträckan att sugas in i boken lite för lång. Trots detta helt ok läsning.
Men var är det är för någon bok? Jag blir inte klok på den. Frustrerande det här. Men en sak, den är skickligt skriven. Och jag känner att jag blir utmanad, på flera sätt, av hur författaren låter mig påverkas av de handlingar som vår huvudperson gör. Akta dig, vill jag säga. Nä, gör inte så. Fly!
Sen, i andra avdelningen av boken, går berättandet över mer till en annan person, det läggs ett annat perspektiv. Detta också lika mardrömslikt. Hur skall det sluta? Nästan med andan i halsen slukar jag de sista korta avsnitten. Vilken historia, tänker jag, när jag äntligen kan pusta ut.
Absurd stundtals. Moraliska dilemman. Utmanande läsning.
Det är inte lätt att beskriva den här boken. Den består egentligen av tre delar med en person som knyter ihop dem alla, nämligen svenska skribenten Bennedith som åker till Barcelona på ett stipendiat. Där möter hon Mercuro. Hans berättelse blir bokens första del. I hopp om att lappa ihop sitt äktenskap har han gått med på att delta i någon sorts underground talkshow som totalt spårar ut så pass att han nu upplever att hans liv är hotat. Bennedith ger honom husrum i utbyte mot att få höra hans historia. Och det är en historia om otrohet, våld och unken kvinnosyn. Hjärnan bakom talkshown sägs vara en hemlighetsfull Mister Blue och Miss Pink samt en nunna vid namn Lucinda. Det är Lucindas uppväxthistoria vi får höra i bokens andra del. Det är en intressant historia om familjehemligheter, hämnd och identitet och det får vi ta del av via korrespondens mellan Lucinda och Bennedith. I bokens tredje del vävs allt detta tillsammans och blir till en form av spänningsroman.
Det här är en väldigt intressant bok. Jag vet inte riktigt om den är bra eller dålig men jag gillade den! Den var bitvis ganska skruvad, nästan så det skulle kunna beskrivas som magisk realism och jag gillar språket. Jag har läst att en del stör sig på att den skriver om kött på ett äckligt sätt men det gjorde inte jag. Däremot tyckte jag att den, genom Mercuros monolog, beskrev män och kvinnor på ett sätt som jag störde mig på och som inte riktigt bemöttes. Rent berättartekniskt så tycker jag om när någon berättar sin historia för en annan men det blir också problem för vem kan ordagrant återge händelser, känslor och dialoger?
Å ena sidan, å andra sidan, det här är en mångfasetterad bok som jag har svårt att tro att man kan vara likgiltig inför, vare sig man gillar den eller inte. Vi hade i alla fall en väldigt bra diskussion i bokcirkeln!