Äktenskapet

Björklöv, Maja

| 2021

De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu. Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå. Vilka de var och vilka de blev. Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Förlåtelse, hämnd eller likgiltighet. Förälskelse, slentrian. Passion, vänskap. Fördömande, acceptans. Vårdslöshet, omtänksamhet. Ointresse, bekräftelse. Söndring, försoning. Hon har en teori: om topparna i början var höga, många och långa; då byggs ett lyckokapital. Men hon vet inte om det räcker för att reparera äktenskapet. Äktenskapet är en gripande och nära skildring av kampen för sitt egenvärde när ett äktenskap går sönder.

Bokdjungeln

2021-05-02

Innan jag började läsa så såg jag bara antalet sidor och tänkte "Men jösses. Hur lång tid kommer denna ta att läsa?!". Detta var igår.. Sidorna flyger fram när jag väl börjat läsa och jag kan inte sluta. Jag känner Hannas ångest och blir så ledsen över hennes mående. Jag känner ilska över Mårtens skuldbeläggande och tycker att han också borde rannsaka sig själv. It takes two to tango. Ja du hör, boken  väcker en del känslor och det är därför den går så fort att läsa ut. Man får också följa med i både då-&nutid, vilket gör att man också får en större förståelse för att deras äktenskap blev som det blev tillslut.
Trots att boken gick fort att läsa ut så är tempot i den långsam. Det är mycket upprepningar, vilket dock hör till när någon befinner sig i en kris. Så det gör den också väldigt verklighetstrogen.
Jag uppskattar boken, man får verkligen komma in till någons innersta del. Men jag skulle säga att den inte passar för de som inte gillar detaljer, upprepningar och mycket jobbiga känslor.

Välskriven och fylld med mycket känslor
Hanna har det ganska bra i livet hon har ett jobb som hon trivs med, en familj med man och tre barn som bor i ett radhus. Tills hon en dag hittar ett Mail på hennes och sin mans gemensamma dator, hon går in och läser och inser att hennes man älskar en annan kvinna. Hannas värld och äktenskap rasar samman...

Det här är en välskriven bok där kapitlen är uppdelade i nutid och dåtid - tiden innan skilsmässan och tiden hur hon mår just nu. Boken är skriven från Hannas perspektiv - Hur hon mår i detta och vilka känslor som Hanna känner och upplever. Fördelen med att boken pendlar mellan dåtid- och nutid är att man får en bakgrund kring Hanna och Mårtens resa och hur deras kärlek och familj växt fram och hur lyckliga de varit, detta gör att man mer sätter sig in i Hannas känslor efter skilsmässan. Det är starka skildringar och jag blir berörd av boken, det är sorg, lycka, kärlek, otrohet, ilska, psykisk ohälsa.... det är mycket och många olika känslor. En stark bok som fick mig att känna mycket känslor och hur viktigt det är att jobba och investera i sina relationer men trots det så kanske det ändå inte räcker till alla gånger.

Jennifer Johansson

2021-03-03

Tack för recensionsexemplar Bokfabriken!

Äktenskapet handlar om ett äktenskap som krackelerar. Som går sönder. Bit för bit, sakta, men ändå alldeles för fort. Hanna trodde att hennes och Mårtens förhållande var bra. Att det var jämställt, fint, känslomässigt stabilt och omtänksamt. Tills hon hittar ett mejl som Mårten skickat. En kärleksförklaring till en annan kvinna.

Den här boken känns. Det är en rå, ärlig och stillsam berättelse om en kvinnas kamp efter att ha upptäckt att sin man varit otrogen. Det är en kamp över hur man får livet att fungera som förälder med barn, egna sysselsättningar och att också kunna hålla en relation i liv.

Det var mycket tankeväckande i den här boken, och även om den i vissa fall gjorde mig mörkrädd över hur Mårten varit som man, så kunde jag ändå se det från båda perspektiv. Hur han hela tiden var uppbokad varje kväll och att Hanna fick ta allt ansvar. Jag vet hur jag INTE vill leva i min framtid i alla fall. Jag hade däremot inte önskat så mycket att otrohet hade varit en så stor och central roll, utan mer att kärlek faktiskt ibland bara försvinner, eller blir mindre. Men att man ändå kan grundälska någon.

Och visst tyckte jag också att den var en aningen för lång. Nästan 500 sidor och till slut började det kännas väldigt upprepande. Även om jag förstår tanken bakom det långsamma och stillsamma, hur man får följa Hanna och hennes resa när hon upptäcker Mårtens otrohet. Men.. det blev lite för tradigt till slut.

Men ändå, en väldigt fin och tankeväckande debut som absolut öppnar till diskussion. Hade nog passat perfekt som en bokcirkelbok, för dessa karaktärer är väldigt verkliga.