Kroppens sällsamma liv efter döden : likets kulturhistoria

Roach, Mary

| 2004

Hur kan lik göra nytta, och hur står döden i livets tjänst? Det är frågor som journalisten Mary Roach ger oss svar på i sin osannolika och ovanliga bok. Genom sina reportageresor har hon kommit likets kultur- och idéhistoria på spåren och berättar om kirurgins utveckling och organdonationer i hjärndödbegreppets tidevarv, men också om förespråkare för mänskligare avrättningar och humanare krigföring. Perspektivet är både vanvördigt och fyllt av respekt för döden och de döda, och stilen präglas av en burlesk, avväpnande humor som känns befriande och de stora frågorna om döden och livet, själen och kroppen ställs på sin spets. Mary Roach är amerikansk journalist och krönikör och medverkar i bland annat Salon, Wired, Vogue och New York Times. Hon bor i San Francisco. Originaltitel Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers Översättning Nille Lindgren Omslag Lotta Kühlhorn

E H

2014-03-14

Intressant och läsvärd bok om lik. Det var många år sedan jag läste den och ska nog läsa den en gång till.Den finns på svenska.

P

PL *

2012-03-21

Morbid? Ja, oerhört! Intressant? Ja, oerhört! Skriven med en stor portion humor, dessutom. Läsvärd!