Kronprinsessparet har låtit författaren Susanna Popova och fotografen Paul Hansen följa med bakom kulisserna på Slottet och de har fått ta del av hur det historiska bröllopet växer fram. Bröllopsmeny och tårta har provsmakats, servis, blommor och andra utsmyckningar har noga valts ut och vi får följa också de andra förberedelserna. Paret har även öppnat dörren till Haga under renoveringen som pågått parallellt med bröllopsbestyren. Dessutom har Kronprinsessans provning av brudklänningen dokumenterats. Boken är rikt illustrerad med såväl nytagna unika foton som privata bilder från både familjen Bernadotte och familjen Westlings fotoalbum.
Natur & Kultur har gett utt en blädderblok om kronprinsessans bröllop. Den har säkert alla möjligheter att bli en klassiker, framförallt pga de fantastiska fotona. Alla ser lyckliga ut, tom CXVIG tycks ha släppt tanken på sina kaffeflickor för ett ögonblick. Jag började för skoj skull räkna alla trevliga titlar som tjänstehjonen på slottet har, men tappade räkningen när jag kom till "förste fatbursjungfu Liisa Hartikainen" som dessutom påstår sig vilja bli en servett i nästa liv. Konstiga titlar - konstiga människor. Men, som sagt, fotona är mycket bra.
Jag hade verkligen trott att den exklusiva tillgången till kronprinsessparet inför bröllopet skulle resulterat i mer än det här. Det är inget fel på texterna - Popova kan sitt hantverk - men resultatet är väl magert i omfång. Direkt snålt när det gäller bilderna.
Att man sedan fyllt på med samma intervjuer med linneförrådsdamerna och porslinsansvariga som alla andra böcker och tidningar också innehållit, hjälper föga. Vart tog all det ensamrättsligt exklusiva vägen?