Kärleken passerade här en gång

Bengtsson, Peo

| 2024

"Vi får prata när barnen har somnat ..."Samuels tillvaro rämnar när Johanna avslöjar att hon har träffat en ny man. Beskedet kommer plötsligt, även om varningssignalerna har funnits där. Medan Johanna snabbt går vidare in i sitt nya förhållande, står Samuel kvar i spillrorna av det liv som han trodde skulle vara för evigt.Nu måste Samuel lära sig att leva utan Johanna. Och hur blir det med barnen? Samuel försöker orientera sig i en obekant värld, där han är pappa ena veckan och nästa vecka ... vadå? Han upptäcker att han nästan helt saknar nära vänner. Dem har han slarvat bort under åren med Johanna. Men Theodor finns där, Samuels äldsta vän, som också har upplevt en svår förlust i sitt liv.En skilsmässa skildrad ur ett manligt perspektiv, om det som återstår när kärleken har passerat.

L

Linda Forslund

2016-03-27

Storyn i sig ok men berättelsen om det som händer ganska tråkig.

H

Hanna Larsson

2015-03-24

En stark kärlekshistoria, modernt skriven, både skratt och tårar.

Jesper Svensson

2015-02-04

Intressant om relationer.

Denna bok lyckades jag få genom Booked, tack för det. Jag tror nämligen inte jag hade valt den själv. Dels tilltalar inte omslaget mig (jo jag vet man ska inte döma efter det yttre) dessutom var det för mig en okänd författare. Peo skriver om en skilsmässa ur ett manligt perspektiv, men trots det känner jag igen mig. Det är jobbigt, sårande och oroligt, speciellt för barnen, vilket Peo skriver om i boken. Han ger också tillbakablickar om hur Samuel och Johanna möttes och hur deras liv fortlöpte fram till skilsmässan. Jag tyckte boken verkligen tar upp det svåra i en skilsmässa och speciellt känslan av att vara den som blir lämnad. Samuel verkade vara en fin man som ömmade för sina barn, även kompisen Theodor och hans öde fick ens hjärta att blöda lite.
Givetvis tyckte man inte riktigt lika mycket om Johanna men det var väl lite meningen. Man blev väldigt sugen på hur det gick sedan?

Maria Eriksson

2013-09-29

En helt vanlig dag kommer Johanna hem från jobbet och berättar att hon tänker lämna familjen. Hon har träffat en annan. Kaos utbryter i den unga stockholmsfamiljens vardag, och den process som påbörjas skildras ur den bortvalde mannens, Samuels, perspektiv. Kärlekens hela kretslopp skildras - förälskelse, samboförhållande, barnafödande, uppbrottet och hur livet går sedan går vidare. Berättelsen varvar dåtid och nutid, vilket gör att personskildringen växer fram under läsningen.

Min erfarenhet är att böcker om relationer i regel skrivs av kvinnor och för kvinnor. Den här boken, skriven på enkel prosa, är inte så särskilt originell, och lämnar kanske inga djupare spår. Men det som känns positivt med boken är det manliga perspektivet. Den drabbade mannen har delat på föräldraledigheten och har ett omvårdande förhållande till sina barn, klarar att ta barnperspektivet trots sin svartsjuka, har kontakt med sina känslor och åtminstone en vän att prata med. Kanske är han på gränsen till för rationell, men det intrycket är ändå att det har hänt något med mansrollen här. Trots att den utspelas i en kulturkrets i Stockholm är det en bok att rekommendera till män som drabbats av att kärleken har passerat.
(Publicerad i Norran 19/9 2013)

Maria Eriksson

2013-09-29