Kråke gör affärer

Kråke är så glad för att han ska få åka till Grönebergs Parken, det stora nöjesfältet i staden där han bor. Allra roligast vore det om hans bästa kompisar Maja och Ludvig kunde åka med. Men vad gör man om en kompis inte har råd? I den sjunde kapitelboken om Kråke får läsaren lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Allt du behöver tänka på vävs in i berättelsen på ett lättsamt sätt. Något för alla unga entreprenörer.

Kråke-karaktären är framförallt känd genom de populära bilderböckerna med ett tydligt pedagogiskt tema som ofta uppskattas av förskolebarn. Sen några år tillbaka har vi även kunnat läsa om Kråke genom kapitelboksserien ”Mera Kråke” av samma skapare. ”Kråke gör affärer” tillhör denna andra serie.
Bokens berättelse är utformad så att vi får följa med Kråke och hans kompisar när
de bestämmer sig för att tjäna extra pengar för att den tredje vännen ska ha råd att hänga med till nöjesfältet.
Med hjälp av en engagerade farfar får de lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Olika detaljer som man behöver tänka på såsom startkapital, finansiär, utgifter, bokföring, marknadsföring, vinster, bolagsstämma.
Boken fångar upp barnens idéer och låter dem de får utforska ämnet ur ett mer genomtänkt företagarperspektiv. Boken introducerar även en hel del ovanliga begrepp för barnen.
I berättelsen finns väldigt mycket fakta om att driva en affärsverksamhet men Bosson Rydell har lyckats formulera texten på ett sätt så det ändå inte blir för mastigt att ta till sig. Tvärtom högläste jag hela boken för familjen under ett tillfälle i bilen. Både 6-åringen och 9-åringen i familjen visade ett intresse för boken och uppskattade högläsningen vilket är rätt imponerande då böcker med mycket fakta ofta gör att barnen tappar intresset. Men Bosson Rydell lyckas alltså med konsten att skriva en lärorik bok vars story ändå fångar och intresserar barn (iallafall mina).
Texten levandegörs och fakta förstärks genom Lindholms illustrationer som finns i svartvitt då och då i boken.
En fin läsupplevelse som gav roliga samtal och skapade en nyfikenhet på övriga böcker i ”Mera Kråke”-serien.

Det är också fint hur vännerna i grupp samarbetar för att få ihop pengar för att inget barn ska exkluderas pga ekonomi. Att det sista barnet inte har råd är inget som gör en stor sak av i sig. Så enligt mig är boken också bra för att den hjälper till att avdramatisera att inte ha råd, och jag hoppas i förlängningen att boken är med och lättar skammen som tyvärr finns för många barn som lever i fattiga familjer.

Texten är även luftig och lättläst.
Fungerar både som högläsning eller att
läsa själv för barn som kommit igång med läsningen.