Kristin Lavransdatter

Undset, Sigrid

| 1951

Flag from no

690


Kransen skildrer Kristins oppvekst. Hun ble som barn trolovet med sønnen på nabogården, men trasser seg til ekteskap med Erlend som hun venter barn med. Dette fører til konflikt med både familie, slekt og kirke. I Husfrue er Kristin blitt mor og husfrue, men livet med Erlend blir ikke slik hun hadde ventet. Vi følger henne gjennom det vanskelige samlivet og på den tunge botsgangen til Nidaros. Korset handler om Kristin som gammel og sliten blir tatt opp som leksøster i et kloster. Endelig får hun fred med seg selv og med Gud.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ulla Englund

2020-01-01

Betyg

En fantastisk skildring i Gun-Britt Sundströms översättning. Årets första lästa bok i BHEFs bokcirkel, tema "Kvinnliga nobelpristagare".

Betyg

Länge sen jag läste, men tyckte mycket om den.

Hanna Håkansson

2016-04-23

Betyg

Kristin Lavransdotter är ett mästerverk. Skildringarna av det medeltida livet i Norge och de fantastiska personporträtten lämnar ingen oberörd. Men mest av allt är det en berättelse om nåd. Om hur nåden verkar i en människas liv, om ett livs glädjeämnen och sorger och om människans brustenhet och längtan.

A

Anna Nilsson

2013-01-07

Betyg

Bra, men svårläst pga ett alltför ålderdomligt språk och mycket få förklaringar. Boken vore värd en ordentlig genomarbetning, så att mindre envisa människor än jag också skulle läsa den. Det är ju en underbar skildring som annars riskerar att försvinna.

Cindy Kempe

2012-08-11

Betyg

Väldigt medrivande historia, även om den var lite kämpig att ta sig igenom på grund av språket. Jag kan också bli väldigt irriterad på kvinnosynen, där den ultimata kvinnan är snygg (eller fager), tror benhårt på Gud, håller käften och lyder. Dessutom störde jag mig mycket på Erlend. Men i stort är det en mångfacetterad kärlekshistoria. Det finns många olika sorters kärlek här i, det är den passionerade kärleken, syskonkärlek, kärlek till barn och vänner osv. Fint att läsa.

E

Evert Nilsson

2012-01-18

Betyg

Var min hustrus favoritbok, när hon var ung, varför jag inte mäktar med att ge en trovärdig kommentar. Men när jag sedan läste boken så var den bra, t.o.m mycket bra.

daniela wilks

2011-07-30

Betyg

älskar den!

Sixten Wimsey

2011-01-25

Betyg

Kristin var min första riktigt stora läsupplevelse i tidiga tonåren! Sedan såg jag tyvärr Liv Ullmanns film för några år sedan. Läs boken!

A Bookaholic Swede

2010-09-02

Betyg

Kristin Lavransdotter läste jag för flera år sedan. En bra bok vill jag minnas, väldigt tjock.

Gudrun Wendel

2010-08-29

Betyg

Har just läst första delen av Kristin Lavransdotter, som jag läste i ungdomen. Precis lika fängslande som då! Vilken miljöskildring, vilken psykologi, vilka människoporträtt!

Karin .

2010-01-25

Betyg

Utspelar sig på 1300-talet och följer huvudpersonen Kristin, dotter till en storbonde, under hennes liv. (Romanen är präglad av tidigt 1900-tals "samhällsdebatt".)

Maria Berggren

2009-07-09

Betyg

Bland de bästa romaner jag läst.