Den omvälvande kunskapsutvecklingen inom krisstöd har helt förändrat synen på vad som faktiskt hjälper barn och vuxna vid svåra händelser. Debriefing rekommenderas till exempel inte längre i det akuta skedet. Internationell konsensus och Socialstyrelsen förordar i stället Psykologisk första hjälp. Utifrån aktuell forskning och egna praktiska erfarenheter förklarar författarna till boken Krisstöd hur vi reagerar vid svåra händelser, från allvarliga sjukdomsbesked till större katastrofer. Med levande och konkreta exempel beskriver de hur man arbetar med Psykologisk första hjälp för att stärka människors motståndskraft. Barns och ungas reaktioner och behov ägnas extra omsorg, samt hur man som personal kan ta hand om sig själv och varandra....
2019-09-08
Detta är den överlägset bästa boken om krisreaktioner och stöd till barn, vuxna och personal under och efter svåra händelser såsom olyckor, sjukdom och större katastrofer.
Används som kurslitteratur för många yrkeskategorier, i delar eller helhet, bland annat för läkare, sjuksköterskor, socionomer, psykologer.
Obligatorisk som handbok för dem som ingår i en krisgrupp inför större händelser.
Utgår helt från bästa tillgängliga kunskap och internationella riktlinjer om vad som anses vara icke-skadliga principer och faktorer som främjar återhämtning och motståndskraft vid extrema påfrestningar.
Författarna har både lång praktisk erfarenhet av just det de skriver om, både i Sverige och internationellt.
Denna bok borde få ett pris - den är ett fantastiskt bidrag när det gäller att sprida kunskap som gör skillnad på riktigt. För utsatta barn, vuxna och personal.
Lättläst. Många bra referenser. Exempel och principer som lätt kan omsättas till olika verksamheter.
Dessutom har jag haft förmånen att träffa Sara Johansson och gå utbildning med henne, efter en påfrestande situation i yrket. En mer intelligent, klok och ödmjuk person är svår att finna.
Detta är en bok med kunskap som de allra flesta behöver. Som livskunskap eller då vi förr eller senare i vårt yrke råkar på det ingen tror ska hända.
Kunskap ger mod att våga vara det där stödet. Att våga förbättra rutiner. Att våga fråga och finnas i mötet, även om vi inte alltid kan ändra verkligheten.
Förståelse av reaktioner gör att de inte skrämmer lika mycket och att det är lättare att vara ett stöd. Ibland reagerar vi inte så irrationellt som vi tror, utan kanske logiskt och så bra vi förmådde.
Tack för denna bok. Kan ärligt säga att den förändrat mitt liv.
Finns ett stort djup och många olika lager i den här boken. Mest gillar jag respekten för den enskilda människan, varje persons unika situation och unika förutsättningar.
Gedigen vetenskaplig grund, samtidig lättläst. Skulle gärna läsa mer av Sara Johansson. Man får ett smakprov på slutet som berör djupt. Det är svårt att förklara riktigt hur bra den här boken är. Läs den!
2013-12-09
Skarp grundbok i frontlinjen av ny kunskap. Förklarar det vi alla sett och hört men aldrig riktigt fått veta bakgrunden till: hur kan man skära av sig två fingrar i bandsågen utan att känna någon smärta? Varför måste barn, precis som vuxna, få sörja i vågor och inte hela tiden? Vilka mekanismer ligger bakom det faktum att för tidigt födda barn återhämtar sig snabbare på förälderns bröst än när de läggs i en kuvös? Äntligen. Bör finnas i varje hem och på varje arbetsplats.
2013-12-01
Varför dominerar passivitet och avvaktan som beteenden snarare än panik vid olyckor och katastrofer? Varför rekommenderas inte längre debriefing och framförallt, vad ska göras istället? Vilka mekanismer ligger bakom det faktum att för tidigt födda barn återhämtar sig snabbare på förälderns bröst än när de läggs i en kuvös?
Oumbärlig läsning.
2013-11-04
Fantastisk bok. Kan varmt rekommenderas till alla, i alla professioner. Bra språk.
2013-11-04
Fantastisk bok. Bra språk, och så viktigt innehåll för oss alla. Tänk vad enkelt det kan vara bara man vet hur, och varför vi fungerar som vi gör. Kan varmt rekommendera denna bok till alla som vill göra rätt. Med vänlig hälsning, EvaLena